Dagens overblik: Socialdemokratiske borgmestre kan være gladest for udflytningsplanen

POLITISK OVERBLIK: Nordjyderne er sure, miljøorganisationer er bekymrede, og S-borgmestre er glade for regeringens nye plan for udflytning af statsjob. Her er dit nyhedsoverblik torsdag morgen.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), og Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) kan være glade for regeringens udflytningsplan. To ud af tre af de udflyttede statsjob ryger nemlig til deres og flere andre S-borgmestres kommuner.
Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), og Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) kan være glade for regeringens udflytningsplan. To ud af tre af de udflyttede statsjob ryger nemlig til deres og flere andre S-borgmestres kommuner.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Kristine Korsgaard

Det er reaktionerne på den store udflytningsplan fra regeringen, der fylder nyhedsbilledet denne torsdag morgen – der er glade borgmestre, bekymrede fagfolk og grådkvalte medarbejdere.

Vi lægger ud med nordjyderne, som er utilfredse med fordelingen af de statslige arbejdspladser, der bliver sendt ud af hovedstaden.

Nordjylland får ligesom ved den seneste udflytningsrunde færrest statslige arbejdspladser. 399 statsjob er for lidt, siger en række nordjyske borgmestre fra Venstre og Konservative til DR.

”Hvis vi ser på antallet af arbejdspladser, så er vi nedprioriteret. Det er jeg nødt til at sige,” siger Mogens Jespersen (V), borgmester i Mariagerfjord

Hans borgmesterkollega fra Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), er heller ikke imponeret:

”Når man kigger på landkortet, er vi tyndt besat med statslige arbejdspladser i hele Nordjylland, så jeg kan ikke forstå den prioritering,” siger han.

Organisationer: Flytning til Odense vil skade miljøet
Og så til miljøorganisationerne, som er stærkt bekymrede over, at hele Miljøstyrelsen nu skal flytte til Odense. Det skriver blandt andre Politiken.

Fagforeninger og Danmarks Naturfredningsforening forventer et kæmpe videnstab, som vil ramme hele miljøområdet.

De ansatte i styrelsen er nemlig så højt kvalificerede og eftertragtede, at ”de stryger lige ud i andre job,” som formanden for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen siger.

Magisterforeningen oplevede ved første udflytningsrunde, at blot 2-3 procent af de berørte medlemmer ville flytte med, og også de fleste ingeniører fandt hurtigt andre job i det private.

Generalsekretær i WWF Bo Øksnebjerg siger, at ”man begynder at mistænke regeringen for, at de slet ikke ønsker, at miljøområdet skal fungere.”

Læs også


To ud af tre udflyttede job går til S-kommuner
Lad os så runde nogle af dem, som kan være glade for udflytningsplanen.

Det er især de socialdemokratiske borgmestre. Altingets optælling viser nemlig, at 72 procent af de udflyttede job, cirka 3.500, går til socialdemokratisk ledede kommuner.

”Hvis det her er noget, de har tænkt over i regeringen, så er det klogt af dem. For det, der kan gå galt med sådan nogle udflytninger og kaste et odiøst skær over dem, er, hvis man kan beskylde regeringen for at komme med nogle vennetjenester ude i kommunerne,” siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Det er især store bykommuner som Odense og Aarhus, der henter flest nye job.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og innovationsminister Sophie Løhdes eget parti, Venstre, står til at hente 23 procent af arbejdspladserne på kommuneplan.

Minister tager kontrol af ulovligt salg af cigaretter fra politiet
Vi skal også lige have en nyhed om noget helt andet.

For nu vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sætte ind over for butikker, kiosker og supermarkeder, der ulovligt sælger tobak, alkohol og håndkøbsmedicin til børn og unge under de lovfastsatte aldersgrænser.

Det skriver Politiken, som gennem længere tid har testet butikkers salg af tobak til unge ved at sende mindreårige ind og forsøge at købe cigaretter.

Det nye bliver, at Sikkerhedsstyrelsen fremover skal kontrollere, at aldersgrænserne bliver overholdt. Ellers risikerer butikkerne bødestraf. Det sker i erkendelse af, at politiet ikke løfter opgaven.

”Vi har konstateret, at håndhævelsen af regler, særligt i forhold til tobak, men også alkohol og håndkøbsmedicin, simpelthen ikke er stærk nok,” siger Ellen Trane Nørby.

Forsinket it-projekt kan koste kommunerne 300 millioner
TV2 fortæller, at endnu et forsinket offentligt it-projekt står til at koste skatteyderne en formue, mens landets største it-selskab tjener stort på forsinkelsen.

KMD står til at høste omkring 300 millioner kroner på grund af årelange forsinkelser af det såkaldte Grunddataprogram. Programmet skal give bedre data om danskerne og Danmark og gøre data mere tilgængelige.

Det stort anlagte program skulle have været klar i 2016, men er blevet udskudt flere gange på grund af tekniske problemer. Nu sigter Finansudvalget mod at kunne melde programmet klar i 2019 – tre år forsinket.

Det står til at koste kommunerne 300 millioner, fordi de skal betale for et ældre it-system fra KMD, indtil Grunddataprogrammet er klar.

Men kommunerne vil ikke uden viderebetale den enorme ekstraregning, siger afdelingschef i KL Ralf Klitgaard Jensen: ”Vi har meddelt Finansministeriet, at vi forventer en drøftelse af, hvordan dette skal finansieres, når det står klart, hvor stort det endelige tab bliver.”

Det sker i dag

14.00 Lilleholt i samråd om kritik af regeringen klima- og energipolitik
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skal svare på kritik fra erhvervslivet, blandt andet Danfoss og Grundfos, som er bekymrede for, at regeringens kurs på det grønne område er for uambitiøs og vil forringe konkurrenceevnen.

12.00 Høring om bandekriminalitet
Folketingets Retsudvalg holder høring om bandekriminalitet på Christiansborg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Afgående generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00