Rigsretten frifandt ministrene – og så blev højesteretsdommerne fyret

Altingets podcast om Rigsretten fortæller historien om den første rigsretssag, hvor fhv. statsminister A.S. Ørsted og hele hans regering sad på anklagebænken. Selve sagen forløb udramatisk, men den udviklede sig til et voldsomt opgør mellem Folketinget og Højesteret, da de anklagede ministre gik fri.

Den første rigsretssag i danmarkshistorien blev ført på Amalienborg. Kongefamilien boede dengang på Christiansborg.
Den første rigsretssag i danmarkshistorien blev ført på Amalienborg. Kongefamilien boede dengang på Christiansborg.Foto: Ivar Myrhøj/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Dommen var faldet, da dramaet begyndte.

Sådan kan man helt kort opsummere historien om Danmarks første rigsretssag.

For selv om den var rejst mod hele syv ministre, og selv om tiltalen fik opbakning fra et stort set enigt folketing, så endte den med frifindelse.

Til gengæld fik sagen alvorlige konsekvenser for tre af de dommere, der havde været med til at afgøre sagen. De blev nemlig – sammen med yderligere to højesteretsdommere – fyret af regeringen og erstattet med nye dommere.

Anders Sandøe Ørsted
Anders Sandøe Ørsted Foto: Wikimedia

”I offentligheden var der langt fra tilfredshed med, at ministrene var blevet frifundet. Et dagblad skrev, at ’Ministrene er frifundet, Højesteret er dømt’. Og dommen førte til, at regeringen afskedigede fem af de ældste højesteretsdommere, heriblandt præsidenten for Højesteret,” siger Jens Peter Christiansen.

Han er Danmarks førende ekspert i Rigsretten – og i behandlingen af politiske skandaler.

Siden 2006 har Jens Peter Christensen været dommer i Højesteret, og han er en af de 26 dommere, der i 2021 skal dømme i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Derfor bliver der ikke talt om den sag i Altingets podcast ’Rigsretten’, hvor vi i stedet dykker langt ned i arkiverne og historiebøgerne. 

En splittet domstol

En af hovedpersonerne i den første rigsretssag var den afgåede statsminister A.S. Ørsted, der sad på anklagebænken sammen med seks ministre fra sin regering.

Beskyldningen gik på, at de havde afholdt udgifter til militær og flåde uden at have fået bevilling af Rigsdagen (Folketinget og Landstinget).

Højesteretsdommerne i Rigsretten mente, at regeringen havde handlet berettiget, og derfor blev ministrene frifundet. Men bestemt ikke af en enig rigsret:

”Det særlige ved sagen var, at Højesterets dommere stod overfor de folkevalgte medlemmer af Rigsretten. I to af de afgørende spørgsmål stod de fuldstændig delt med otte på hver side. Så sagen blev en konfrontation mellem højesteretsdommerne og de folkevalgte dommere,” siger Jens Peter Christensen.

Fænomenet Ørsted

Der står statuer af A.S. Ørsted flere steder i landet, bl.a. denne i Ørstedparken i København
Der står statuer af A.S. Ørsted flere steder i landet, bl.a. denne i Ørstedparken i København Foto: Wikimedia

Den anklagede statsminister, A.S. Ørsted var i sig selv en paradoksal skikkelse. Han var statsminister under enevælden – og blev som den eneste også statsminister igen, efter demokratiet var indført. Men det var som jurist, han slog sit navn fast.

”Man siger, han er grundlægger af dansk retsvidenskab i den form, vi kender den i dag,” siger Jens Peter Christensen.

”Men de fleste er enige om, at han ikke var særlig vellykket som politiker. Han var uden taktisk og parlamentarisk sans,” tilføjer han.

Du kan finde alle episoderne af Altingets podcast om rigsretten her.

Fakta
  • Jens Peter Christensen var indtil 2006 professor i statsret ved Aarhus Universitet ret og udgav i 1997 afhandlingen ’Ministeransvar’, der gennemgår de vigtigste politiske skandaler siden grundloven i 1849.
  • Siden 2006 har han været dommer i Højesteret, og dermed er han også dommer i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Han kan derfor ikke udtale sig om den sag i Altingets podcast
  • Podcastserien 'Rigsretten' dykker i fem episoder ned i de fem rigsretssager, der har været ført mellem 1855 og 1995
     


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Peter Christensen

Præsident for Højesteret, bestyrelsesformand, Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond
cand.phil. (1980), cand.scient.pol. (1982), lic.jur. (1990), cand.jur. (1992), dr.jur. (1997)

0:000:00