Kommentator: Udflytning er den nye anti-elitære vindersag

FORANDRING: Tidligere hørte man mest til oppositionens kritik af udflytninger af statsjob, men i dag råber de højt om det positive. Og beklager ikke at have gjort noget, da de selv sad i regering. Udflytninger kan flytte stemmer, siger kommentator.

Det nye er, at alle nu er med på, at udflytning godt må koste noget, siger politisk kommentator og tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V) Søs Marie Serup. Her er statsministeren på besøg i Aarhus, som i går fik udsigt til mere end 300 nye statsjob.
Det nye er, at alle nu er med på, at udflytning godt må koste noget, siger politisk kommentator og tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V) Søs Marie Serup. Her er statsministeren på besøg i Aarhus, som i går fik udsigt til mere end 300 nye statsjob.Foto: /ritzau/Kim Haugaard
Kristine Korsgaard

Det er blevet så klar en vindersag for regeringen at flytte statslige arbejdspladser ud, at oppositionen nu også hægter sig på.

Det vurderer politisk kommentator og direktør i kommunikationsbureauet By Serup Søs Marie Serup.

”Der er sket den udvikling, at det nu er bredt anerkendt på Christiansborg, at det her er en vinderdagsorden, som virkelig betyder noget for folk og kan flytte noget,” siger hun.

Det nye er, at alle nu er med på, at udflytning godt må koste noget.

Det er svært for de organisationer, der er kede af det på medarbejdernes vegne, at slå igennem, for de kommer til at lyde systemramte. Udflytningen bryder netop op med systemer.

Søs Marie Serup
Direktør i kommunikationsbureauet By Serup

"Det må godt gøre lidt ondt. Flere regeringer har gennem tiden afholdt sig fra at udflytte arbejdspladser i større omfang, fordi man frygtede et kæmpe stort offentligt slagsmål og en masse utilfredse medarbejdere. Det så ud til at være en for svær sag at vinde og med en beskeden gevinst. Men i dag vejer hensynet til den regionale balance tungere," siger Søs Marie Serup.

For tre år siden var S og R bekymrede
Da regeringen i 2015 satte gang i første runde af den store flytning af statslige arbejdspladser, var der ellers mange utilfredse røster fremme.

Efter en periode med en rød regering, som netto flyttede lidt flere statslige arbejdspladser til end fra hovedstaden, var de radikale bekymrede over Venstres planer om at flytte hele styrelser ud.

”Det er dyrt, og vi tror, det bliver svært at få medarbejderne med,” sagde Martin Lidegaard (R) dengang.

Partiet ville kun flytte mindre afdelinger og lade folk frivilligt vælge flytningen til.

En række S-borgmestre i hovedstadsområdet krævede planerne stoppet, og socialdemokraterne kaldte kulturministeren i samråd om planen om at flytte Statens Værksteder for Kunst (SVK) til Helsingør. Det ville blive uforholdsmæssigt dyrt, lød kritikken, og regeringen endte med at måtte ændre planer.

Og Liberal Alliance og socialdemokraterne bragte den daværende V-regering i mindretal i spørgsmålet om at flytte Dansk Institut for Internationale Studier.

Læs også

Morten Østergaard: Vi gjorde ikke nok
I dag råber oppositionen højere om deres opbakning til den generelle idé om at flytte arbejdspladser ud til hele landet.

Hvis S får regeringsmagten næste gang, er formand Mette Frederiksen klar til at fortsætte med at flytte statslige arbejdspladser til provinsen, sagde hun til TV Syd i foråret.

”For det første er der behov for et Danmark, der hænger bedre sammen, men man kan også mærke, at udflytning skaber en masse dynamik i de lokalområder, hvor arbejdspladerne flytter hen,” lød det fra S-formanden.

Og de radikales formand Morten Østergaard beklager nu, at SR-regeringen ikke selv gjorde noget ved ”skævvridningen” af landet. I et tweet kort før regeringens præsentation af udflytningsplan nummer to onsdag skrev han:

”På en dag hvor nogen bliver skuffede over ikke få og andre over at miste, vil jeg gerne tage min del af ansvaret for, at vi ikke gjorde nok for at undgå den skævvridning af Danmark, som har skabt så megen frustration. Og fortsat gør det."

Kritikerne fremstår som "systemramte"
Søs Marie Serup kan godt forstå, at de fleste partier nu gerne vil med på udflytningsvognen.

"Jeg tror, man kan sige med ret stor sikkerhed, at det her flytter stemmer. At flytte arbejdspladser ud i landet lægger sig ind i den antielitære dagsorden – den strømning, der generelt er i samfundet om, at eliten sidder på for meget, og at vi skal gribe tingene an på en ny måde," siger hun.

Den tendens i tiden betyder også, at kritikken og bekymringen fra fagfolk og flytteramte medarbejdere ikke rigtig slår an i befolkningen.

”Det er svært for de organisationer, der er kede af det på medarbejdernes vegne, at slå igennem, for de kommer til at lyde systemramte. Udflytningen bryder netop op med systemer,” siger Søs Marie Serup.

"Det er også derfor, at evalueringen af problemerne med den seneste udflytning kun lige bliver dækket hurtigt af medierne, og så er vi videre," konstaterer hun.

Der skal nok komme mere kritik
Regeringen skal dog ikke glæde sig for tidligt.

For der er fortsat masser af sprængstof og potentiel kritik i alle de forskellige konkrete flytteprojekter, som nu vil blive set efter i sømmene, påpeger Serup.

"Nogle af udflytningerne i planen er noget mere ulogiske end andre, og der vil komme masser af protester og økonomiske slagsmål. Udflytning er en vindersag, men det er en kompliceret vindersag, som ikke kommer af sig selv. Regeringen skal stadig kæmpe for det," vurderer hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00