Debat

Dansk Erhverv: Erhvervslivet er forudsætningen for velfærden

Uanset om man vægter sundhed, ældre eller klima højest på den politiske dagsorden, er det essentielt at huske på én ting: Uden et sundt og stærkt erhvervsliv til at tjene pengene er der ikke råd til de kommunale ambitioner, skriver Brian Mikkelsen.

Uden et sundt og stærkt erhvervsliv til at tjene pengene er der ikke råd til den ønskede velfærd, skriver Brian Mikkelsen.
Uden et sundt og stærkt erhvervsliv til at tjene pengene er der ikke råd til den ønskede velfærd, skriver Brian Mikkelsen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Brian Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På mange måder har kommunal- og regionsvalget været i gang længe, men alligevel er det som om, at det hele først for alvor gik i gang for nylig, da kandidater og gode hjælpere tog turen op i landets lygtepæle for at hænge valgplakater op.

Plakaterne er en daglig påmindelse om, at vi nu snart skal til at tage stilling til, hvordan retningen i ens kommune og region skal være. Der er næppe nogen læsere af Altinget Erhverv, der er i tvivl om, at det er to meget vigtige valg, som vi står overfor. Og det er naturligvis tilfældet for både borgere og erhvervsliv.

For selvfølgelig betyder det noget, hvordan rammevilkårene fungerer i den enkelte kommune. Og naturligvis er det væsentligt for erhvervslivet, hvordan den regionale udvikling bliver varetaget.

Lad mig komme med et ganske konkret eksempel. I forbindelse med valgene er jeg rundt i landet til erhvervspolitiske debatter, som er arrangeret i et samarbejde mellem Sydbank, Dansk Erhverv og Jysk Fynske Medier. Det er i øvrigt herligt at være med til.

Her er det så, at jeg minder om, at tingene i dén grad hænger sammen

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Kortere sagsbehandlingstider og mindre bureaukrati

I Odense var fremmødet forrygende, og her kunne jeg fortælle de tilstedeværende, at Odense faktisk er en ganske erhvervsvenlig by.

Men det halter så med sagsbehandlingstiderne, og her kan der for alvor gøres en forskel. Det kom der så en god debat ud af, hvor de fremmødte erhvervsledere da også netop blandt andet efterlyste kortere sagsbehandlingstider og mindre bureaukrati.

Temadebat

Hvor meget fylder virksomhedernes rammevilkår ved kommunalvalget? 
En række lister over Danmarks mest og mindst erhvervsvenlige kommuner har skabt opmærksomhed kort før kommunalvalget. 

Altinget giver i en temadebat ordet til fagfolk, interessenter og politikere, som vil debattere, hvor stor en rolle kommunernes erhvervsvenlighed og erhvervslivets rammevilkår bør fylde i valgkampen. 

Hvor vigtigt er erhvervsvenligheden og rammevilkårene i valgkampen? Og hvordan bør erhvervspolitikken bruges i valgkampen? 

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
 

Og hvordan vidste jeg så, at det kniber med sagsbehandlingstiderne i Odense Kommune? Jo, Dansk Erhverv har lavet et interaktivt kommunalkort, som kan findes på vores hjemmeside.

Her kan man for eksempel se netop den enkelte kommunes sagsbehandlingstider, kommuneskat, dækningsafgift, graden af konkurrenceudsættelse, uddannelsesniveau og meget, meget mere. Er man til top-ti-lister, er der rangorden, så man hurtigt kan orientere sig i forhold til, hvem der er kommuneklassens dukse.

De politiske temaer forudsætter erhvervslivet

Fylder erhvervslivets vilkår så nok her i den kommunale og regionale valgkamp?

Det er en anelse for tidligt at gøre status på. Danskerne er adskillige gange blevet spurgt til de vigtigste emner, og billedet er, at ældrepleje, sundhed og klima/miljø går igen, som de tre vigtigste temaer.

Ifølge Altingets egen måling, som Epinion har foretaget, ligger erhvervspolitik så en del længere nede af listen. Ti procent angiver erhvervspolitik som vigtigt, mens 43 procent til sammenligning peger på ældrepleje.

Her er det så, at jeg minder om, at tingene i dén grad hænger sammen. Uden et sundt og stærkt erhvervsliv til at tjene pengene er der ikke råd til den ønskede velfærd.

Er gode skoler, hospitaler, uddannelsesinstitutioner og et højt serviceniveau i det hele taget ens prioritet, så må man nødvendigvis også prioritere erhvervslivets rammevilkår.

Det er selvfølgelig glædeligt og godt, at vi lever i et land, hvor folk bliver ældre og ældre, men flere ældre betyder flere udgifter, og det udfordrer kvaliteten

Brian Mikkelsen
Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Hinandens forudsætninger

Tager vi nummer et emne på i Altingets måling, ældrepleje, så er erhvervslivet i høj grad også en del af løsningen. Prognoserne viser, at der allerede i 2025 vil være 80.000 flere danskere, der er over 80 år. Det er 30 procent flere, end der er i dag.

Det er selvfølgelig glædeligt og godt, at vi lever i et land, hvor folk bliver ældre og ældre, men flere ældre betyder flere udgifter, og det udfordrer kvaliteten. Derfor kan vi ikke blot nøjes med at gøre, som vi plejer.

For gør vi det, vil velfærden blive dyrere uden at blive bedre. Derfor er der behov for at styrke både samarbejdet med private leverandører af friplejehjem og den hjemmepleje, vi giver den enkelte borger.

For der er forskel på folk – også når vi bliver ældre. Og derfor skal fremtidens ældrepleje selvfølgelig tage udgangspunkt i den enkeltes – og ikke kommunens – behov.

Og når det gælder sundhed, klima og så videre, så kommer vi ikke uden om et stærkt offentligt-privat samarbejde. Virksomheder og det offentlige Danmark er ikke hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger.

Det kommer vi i Dansk Erhverv til at minde om igen og igen under kommunal- og regionrådsvalget. For det er essentiel viden for enhver borger i Danmark, når der 16. november skal sættes to kryds.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00