Debat

Borgmester: Virksomhederne er forudsætningen for den kommunale velfærd

Virksomhederne skaber arbejdspladser, velstand og skattebidrag, der er kommunernes forudsætning for velfærd. Det er helt centralt at betone, at vi kun kan realisere vores velfærdsambitioner, hvis vi har en meget bevidst erhvervspolitisk satsning i kommunerne. skriver Jammerbugts borgmester, Mogens Christen Gade (V).

Vi kan kun realisere vores velfærdsambitioner, hvis vi har en meget bevidst erhvervspolitisk satsning i kommunerne. skriver Jammerbugts borgmester, Mogens Christen Gade (V).
Vi kan kun realisere vores velfærdsambitioner, hvis vi har en meget bevidst erhvervspolitisk satsning i kommunerne. skriver Jammerbugts borgmester, Mogens Christen Gade (V).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mogens Christen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det ser generelt godt ud for erhvervslivet i Danmark her godt 19 måneder efter, at corona ramte os. Konkurserne er få, og beskæftigelsen er meget høj.

Alligevel er det utroligt vigtigt at give virksomhedernes vilkår i kommunerne en meget høj prioritet i valgkampen. Hvorfor er det så det?

Det er det, fordi det er virksomhederne, der skaber de arbejdspladser, den velstand og de skattebidrag, der er hele forudsætningen for den velfærd, som kommunen kan levere til sine borgere.

Vores politiske valgkamp skal derfor i høj grad handle om, hvordan vi skaber den bæredygtige vækst, der er forudsætningen for velfærden, og ikke alene handler om, hvordan vi fordeler velfærden.

Og når jeg taler om at prioritere erhvervspolitik, handler det ikke alene om at løfte de helt centrale væsentlige driftsopgaver som at håndtere erhvervsaffaldet effektivt, lave VTM-godkendelser, give virksomhederne mulighed for at vinde kommunale opgaver, sikre, at grundskyld og kommunale gebyrer er lave, anvise ledige jobs, hurtig sagsbehandling, gode erhvervslejemål med videre.

Hele forudsætningen for at have et bæredygtigt erhvervsliv er, at vi virkelig sikrer, at vi hjælper især de mange små- og mellemstore virksomheder med vejledning

Mogens Christen Gade (V)
Borgmester, Jammerbugt Kommune

Tre centrale områder

Det handler i høj grad også om udviklingsopgaver på tre områder.

For det første bør vores kommunale valgkamp også handle om at drøfte, hvordan vi tiltrækker virksomheder, arbejdskraft, nye tilflyttere og turister til vores kommuner. Det er helt centralt, at vi har rigtige gode bud her.

Vi skal i de kommende år sikre, at vi har tilstrækkeligt arbejdskraft – navnlig i forhold til behovet for kvalificeret faglært arbejdskraft.

For det andet bør vores valgkamp også handle om, hvordan vi i de enkelte kommuner og i det tværkommunale samarbejde har fokus på at hjælpe de enkelte iværksættere og små- og mellemstore virksomheder med vejledning i, hvordan de for eksempel bliver mere digitale, grønne, internationale og innovative.

Temadebat

Hvor meget fylder virksomhedernes rammevilkår ved kommunalvalget? 
En række lister over Danmarks mest og mindst erhvervsvenlige kommuner har skabt opmærksomhed kort før kommunalvalget. 

Altinget giver i en temadebat ordet til fagfolk, interessenter og politikere, som vil debattere, hvor stor en rolle kommunernes erhvervsvenlighed og erhvervslivets rammevilkår bør fylde i valgkampen. 

Hvor vigtigt er erhvervsvenligheden og rammevilkårene i valgkampen? Og hvordan bør erhvervspolitikken bruges i valgkampen? 

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].
 

Hele forudsætningen for at have et bæredygtigt erhvervsliv er, at vi virkelig sikrer, at vi hjælper især de mange små- og mellemstore virksomheder med vejledning – her blandt andet gennem diverse udviklingsprogrammer.

Og for det tredje, men ikke mindst, bør valgkampen også handle om, hvordan vi i de enkelte kommuner og i det tværkommunale samarbejde har fokus på at have det lange lys på i forhold til at opstille langsigtede erhvervspolitiske målsætninger for vores regioner.

I Nordjylland har vi fokus på udvikling af et stærkt grønt erhvervsliv inden for især CO2-fangst og anvendelse af CO2 til nye energiformer

Mogens Christen Gade (V)
Borgmester, Jammerbugt Kommune

Velfærdsambitionernes grundlag

I Nordjylland har vi fokus på udvikling af et stærkt grønt erhvervsliv inden for især CO2-fangst og anvendelse af CO2 til nye energiformer som for eksempel Methanol, der kan anvendes til transport og energi. Det vil give mange nye spændende virksomheder og meget attraktive jobs for både ufaglærte, faglærte og højtuddannede.

For mig som borgmester i Jammerbugt og som bestyrelsesformand i Business Region Nordjylland og i Erhvervshus Nordjylland er det helt centralt at betone, at vi kun kan realisere vores velfærdsambitioner, hvis vi har en meget bevidst erhvervspolitisk satsning.

En satsning, der sker både i vores kommune og i vores fælles tværkommunale indsats i Nordjylland igennem samarbejdet mellem vores 11 kommuner gennem vores erhvervsregion og vores erhvervshus.

Det er forudsætningen for, at Jammerbugt Kommune fortsat er attraktiv kommune at leve og arbejde i fremover. Det bør være en central del af den kommunale valgkamp.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024