Debat

Aktører: Erhvervsstyrelsen risikerer at svække SMV'ernes innovationskraft

Erhvervsstyrelsens nye forslag om regler for støtte til SMV'ernes teknologiske udvikling vil svække virksomhedernes innovation og dermed vækst. Finansieringen kommer til at halte, og papirarbejdet kan blive en belastning, skriver Niels Techen fra SMVdanmark og Juan Farré fra Teknologisk Institut.

Erhvervsstyrelsen bør igen trække i arbejdstøjet og se, om nye regler reelt styrker innovationskraften hos SMV'erne, skriver Niels Techen og Juan Farré.
Erhvervsstyrelsen bør igen trække i arbejdstøjet og se, om nye regler reelt styrker innovationskraften hos SMV'erne, skriver Niels Techen og Juan Farré.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Juan Farré
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Netop nu er Erhvervsstyrelsen ved at udarbejde nye regler for støtte til samarbejde om teknologisk udvikling for SMV'erne.

Til vores overraskelse svækker reglerne SMV'ernes mulighed for at få vigtig teknologisk assistance fra videninstitutioner som for eksempel Teknologisk Institut. Finansieringen kommer til at halte, og papirarbejdet kan blive en belastning, hvis det nye forslag bliver til virkelighed.

Analyse efter analyse viser, at virksomheder, der samarbejder med videninstitutioner, oplever en højere værditilvækst

Niels Techen og Juan Farré, formand for SMVdanmark og direktør på Teknologisk Institut

Analyse efter analyse viser, at virksomheder, der samarbejder med videninstitutioner, oplever en højere værditilvækst end tilsvarende virksomheder, der ikke samarbejder. Produktivitet og konkurrenceevnen hos SMV'erne styrkes, og det skaber arbejdspladser og eksportindtægter.

Men forslaget til de nye regler for administration og støtte under de europæiske regional- og socialfonde vil efter vores opfattelse på to afgørende punkter svække mulighederne for samarbejde.

Får ikke ryddet op i papirarbejdet

For det første forringer det finansieringen for de deltagende virksomheder og videninstitutioner. Dernæst får man ikke ryddet op i papirarbejdet for de deltagende parter.

De nationale regler for finansiering af projekter ligger allerede i dag på et niveau, som gør det svært for virksomheder og videninstitutioner at få økonomien i projektet til at hænge sammen.

Særligt for en vigtig partner som videninstitutioner udgør de økonomiske rammer for samarbejdet i regionalfondsprojekterne en så stor udfordring, at de ikke dækker deres reelle omkostninger.

Offentlige og private aktører, som besidder vigtig og specialiseret innovationskapacitet såsom specialistkompetencer og teknologiske faciliteter afholder sig derfor fra denne type projekter.

Vi beder derfor om, at Erhvervsstyrelsen igen trækker i arbejdstøjet

Niels Techen og Juan Farré, formand for SMVdanmark og direktør på Teknologisk Institut

Den omfattende administration

Et andet område, som lægger hindringer i vejen for det vigtige samarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner, er den omfattende administration med denne type projekter.

De aktuelle regler burde lette dagligdagen for støttemodtagerne, men ser ud til at lægge nye lag på en allerede tung administration i form af krav om yderligere dokumentation, central revision og krav om at gemme dokumentation indtil 2039. 

Viser man ikke større tillid til projektdeltagerne, vil en stor del af projektmidlerne gå til administrationsopgaver og ikke til værdiskabende projekter mellem SMV'er og videninstitutioner.

Selvom mange rapporter og analyser peger på behovet for flere innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner, ser dette forslag ud til at trække den gale vej.

SMV'erne har været igennem en barsk omgang under pandemien og har et stærkt behov for – også på den længere bane – at styrke produktivitet og konkurrenceevne. Derfor har vi brug for en stærk innovationspartner, som for eksempel GTS-institutterne.

Vi beder derfor om, at Erhvervsstyrelsen igen trækker i arbejdstøjet og ser, om de nye regler reelt styrker innovationskraften hos SMV'erne. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Juan Farré

Adm. direktør, Teknologisk Institut, formand, GTS-bestyrelsen, Bestyrelsesmedlem, Dancert
Ph.d. Optical Communication Systems (Danmarks Tekniske Universitet 1993), MScEng Telecom (Universitat Politécnica de Catalunya i Spanien 1987)

0:000:00