Overvismand maner til ro: Lavere beløbsgrænse vil ikke trykke lønnen

Fagforeninger frygter løntryk, hvis regeringen sænker beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft, men intet tyder på, at det vil have store negative konsekvenser for arbejdsmarkedet, fastslår formanden for De Økonomiske Råd, Carl-Johan Dalgaard.

Både den private og offentlige sektor mangler faglært og højtuddannet arbejdskraft. I øjeblikket forhandler regeringen om at øge arbejdsudbuddet som minimum med de 10.500 personer, som skønnes at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid på tidlig pension, den såkaldte Arne-pension. 
Både den private og offentlige sektor mangler faglært og højtuddannet arbejdskraft. I øjeblikket forhandler regeringen om at øge arbejdsudbuddet som minimum med de 10.500 personer, som skønnes at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid på tidlig pension, den såkaldte Arne-pension. Foto: Colourbox
Rikke Brøndum

Fagbevægelsen har de seneste dage advaret i kraftige vendinger mod at nedsætte den såkaldte beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft udenfor EU, efter statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale annoncerede, at regeringen er klar til at justere ordningen.

"Det vil presse løn og vilkår, og det vil skubbe de ledige, som stadigvæk er i Danmark, bagest i køen", udtalte FH-formand Lizette Risgaard tirsdag til Politiken.

Beløbsordningen og positivlisten

Beløbsordningen: 

Giver adgang til Danmark, hvis man har et job til mindst 448.000 kr. om året. Tidligere var grænsen 375.000 kr., men i 2016 tvang et flertal den daværende V-regering (Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten) til at hæve grænsen, der nu løbende bliver justeret i takt med løn- og prisudviklingen. Det er et krav, at pengene bliver udbetalt til en dansk bankkonto.

Aktuelt er 4.772 personer på ordningen.

Positivlisten:

Både højtuddannede og faglærte kan få opholdstilladelse, hvis de har fået et job, der optræder på positivlisten. Andelen af forgæves rekrutteringer til stillingstypen skal være mere end 20 procent, før stillingen kommer på listen, der opdateres to gange årligt. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) skal vurdere, om man til de højtuddannede stillinger har den rette uddannelse. For de faglærte stillinger er det desuden et krav, at virksomheden har tilstrækkeligt med praktikpladser til elever.

Aktuelt er 419 personer på ordningen. 

Fast-track ordningen: 

Ordningen er rettet mod større virksomheder, herunder offentlige og universiteter. Virksomheden skal først søge om at blive certificeret hos SIRI, og her må der hverken være arbejdskonflikt eller udeståender med Arbejdstilsynet. Virksomheden må heller ikke tidligere have fået bøder for overtrædelser af udlændingeloven. Med en certificering kan virksomheden selv stå for ansøgninger om opholdstilladelser til fx forskerstillinger. Samme krav om dansk bankkonto og almindelige ansættelsesvilkår som de øvrige to ordninger gælder.   

Aktuelt er 5.556 personer på ordningen. 

Ingen social katastrofe

Det er der imidlertid kun sparsom dokumentation for, lyder det fra overvismand Carl Johan Dalgaard.

Så sent som i efteråret anbefalede vismændene regeringen at sænke beløbsgrænsen. Gerne permanent, men som minimum så længe, at arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft, og antallet af forgæves rekrutteringsforsøg sætter nye rekorder.

”Vi tror, at det er fornuftigt at sænke beløbsgrænsen til at afhjælpe den aktuelle mangel på arbejdskraft. Vores analyser tyder ikke på, at det vil have store fordelingsmæssige konsekvenser, altså at det vil mindske lønningerne for de, der i forvejen har en beskeden lønindkomst,” siger Carl Johan Dalgaard og uddyber:

”Der findes også andre redskaber til at øge arbejdsudbuddet, hvor skattelettelser er det mest kendte og meget grundigt dokumenteret. Men udfordringen er, at det potentielt først virker efter hensigten, når der ikke længere er akut mangel på arbejdskraft. Her og nu er beløbsordningen et potentielt virksomt redskab til at få flere hænder, og vores analyser tyder ikke på, at en lavere grænse vil føre til markant større ulighed på arbejdsmarkedet.”

Læs også

Bruges ti gange så meget som alternativ ordning

I stedet for at sænke beløbsgrænsen har FH foreslået, at regeringen opdaterer den såkaldte positivliste for udlændinge fire gange årligt frem for de nuværende to og på den måde få flere stillinger hurtigere på listen.

Ifølge de seneste tal fra oktober er der dog kun 414 personer, som har opholdstilladelse via positivlisten mod 4.772 personer på beløbsordningen.  

3F fastholder dog sin advarsel til regeringen og henviser til, at virksomhederne kan rekruttere blandt danske og europæiske ledige i stedet. 

"Vi kan også lette det administrative besvær for virksomhederne og se på mere smidighed i positivlisten. Regeringen skal vælge disse alternativer i stedet for at udsætte danske lønmodtagere for helt urimelig konkurrence fra udlændinge, der ikke skal betale husleje, bil og børneinstitutioner i Danmark,” siger formand Per Christensen. 

Han peger samtidig på, at de medfølgende familiemedlemmer til udlændinge på beløbsordningen er omkring fordoblet siden 2016.

”Og de arbejder til langt lavere lønninger end deres ægtefæller," siger han. 

Det er endnu uvist, hvordan regeringen vil justere beløbsordningen, blot at flere udlændinge kan komme hertil i pressede brancher og under ordentlige forhold. Finansminister Nikolaj Wammen (S) har bekræftet, at ordningen er i spil i de nuværende reformforhandlinger om mere arbejdskraft.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Johan Dalgaard

Overvismand, De Økonomiske Råd, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2002)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00