Wammen klar med bud på ny finanslov: "Økonomien er bomstærk"

Lavere inflation end forventet og flere penge i statskassen gør det muligt at dele flere penge ud på finansloven sammenlignet med de seneste par år, lyder det under præsentationen af SVM-regeringens forslag til en finanslov for 2024.

Selvom der er flere penge i kassen, og inflationen er på vej ned, er det stadig med en forsigtig og ansvarlig tilgang, vi går til tingene, siger finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde, hvor regeringens forslag til en ny finanslov bliver lagt frem.<br>
Selvom der er flere penge i kassen, og inflationen er på vej ned, er det stadig med en forsigtig og ansvarlig tilgang, vi går til tingene, siger finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde, hvor regeringens forslag til en ny finanslov bliver lagt frem.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Regeringen vil sætte milliarder af til velfærd, psykiatri, grøn omstilling, uddannelse og de danske domstole. 

Det er hovedpunkterne i det finanslovsudspil, som finansminister Nicolai Wammen (S) torsdag præsenterer på et pressemøde i Finansministeriet flankeret af Venstre-formand og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

"Kassen er blevet større og inflationen er blevet mindre, siden vi stod her sidst. Dansk økonomi er bomstærk," indleder Nicolai Wammen sin præsentation af finanslovsforslaget, der har fået titlen "Fremtidssikring af Danmark".

Altinget har samlet et overblik over finanslovens indhold til dig her, og du kan se eller gense pressemødet her.

Det øgede råderum gør det muligt for regeringen at dele flere penge ud, end det har været tilfældet de seneste par år. Men det er fortsat nødvendigt at holde skarpt øje med inflationen og finanseffekterne, der i et flerårigt perspektiv vil være negative, forklarer finansministeren.

"Så selvom der er flere penge i kassen, og inflationen er på vej ned, er det stadig med en forsigtig og ansvarlig tilgang, vi går til tingene," uddyber Nicolai Wammen.

Derudover har regeringen afsat 500 millioner kroner til forhandlingsreserven, som er den pose penge, oppositionen kan byde ind med forslag til at fordele under de kommende forhandlinger.

Finansministeren slår på pressemødet fast, at alle partier er velkomne ved de kommende finanslovsforhandlinger, og at det er regeringens ambition at lande et så bredt forlig som muligt. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00