Aftale med Tyrkiet: Sverige og Finland er på vej mod Nato-medlemskab

Tyrkiet har droppet sit veto mod optagelsen af Sverige og Finland i Nato. Det sker efter de tre lande er blevet enige om en forståelsesaftale.

Foto: Murat Cetin Muhurdar/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Vejen er banet for en historisk udvidelse af Nato.

Tyrkiet blokerer nu ikke længere for, at de to tidligere neutrale lande Sverige og Finland kan blive optaget i forsvarsalliancen.

Tirsdag aften kulminerede flere ugers forhandlinger mellem de tre lande med en aftale, som betyder, at Tyrkiet ikke længere nedlægger veto mod optagelsen.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, roser alle tre lande for deres “konstruktive tilgang” under forhandlingerne.

“Finsk og svensk medlemskab af Nato er godt for Finland og Sverige, det er godt for Nato, og det er godt for europæisk sikkerhed,” udtaler han i en pressemeddelelse.

I kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine i februar valgte Sverige og Finland at søge om optagelse i den nordatlantiske forsvarsalliance. Det skete officielt i maj, men det blev hurtigt derefter blokeret af Tyrkiet.

Støtte til kurdisk gruppe forsvinder med ny aftale

Tyrkiet kritiserede især Sverige for at huse og beskytte tyrkiske oprørsgrupper, som udgør en fare for Tyrkiets sikkerhed. Ifølge tyrkerne drejer det sig blandt andet om gruppen PKK, som betegnes som en terroristgruppe af både Tyrkiet, USA og EU-landene.

Selvom Sverige afviste den påstand, viste det sig at blive nødvendigt med en aftale, før Tyrkiet ville byde de to lande velkommen.

Nu har de to lande underskrevet en aftale, hvor de både lover at slå ned på PKK’s aktiviteter og at lave en aftale med Tyrkiet med eventuel udlevering af medlemmerne af gruppen.

Derudover har landene skrevet under på, at de ikke vil yde støtte til den kurdiske militantgruppe YPG, som har hjemme i Syrien, eller bevægelsen bag den tyrkiske prædikant Fethullah Gülen, som lever i eksil.

Endelig giver Finland og Sverige et løfte om, at de vil behandle Tyrkiets anmodninger om udvisning eller udlevering af terrormistænkte hurtigt og grundigt. Det understreges dog, at det skal ske i tråd med EU’s regler.

Aftalen landede forud for alliancens øvrige stats- og regeringschefer samles i Madrid til Nato-topmøde, som finder sted til og med torsdag. Her vil Nato-landene officielt byde Sverige og Finland velkommen, og derefter begynder selve optagelsesprocessen, hvor det skal godkendes i alle de 30 medlemslandes parlamenter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

0:000:00