Debat

DI: EU’s Green Deal er en god deal for Danmark

DEBAT: EU kan bane vejen for klimaneutralitet, hvis Unionen investerer mere i udviklingen af konkurrencedygtig grøn teknologi, skriver Anders Ladefoged og Troels Ranis, underdirektør fra Dansk Industri og branchedirektør i DI Energi.

EU bør i højere grad understøtte virksomheder, der udvikler vedvarende energi, mener Anders Ladefoged og Troels Ranis. 
EU bør i højere grad understøtte virksomheder, der udvikler vedvarende energi, mener Anders Ladefoged og Troels Ranis. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Ladefoged og Troels Ranis
Underdirektør og europapolitisk chef i Dansk Industri og branchedirektør i DI Energi. 

EU’s kommende klimakommissær, Frans Timmermans, stod for nylig skoleret i Europa-Parlamentet. Her bestod han eksamen med EU’s mest ambitiøse klimaplan til dato. Med 'A Green Deal for Europe' vil EU hæve målsætningen om 40 procent CO2-reduktion i 2030 til mellem 50-55 procent. Derudover skal EU være klimaneutral i 2050.

En sådan klimaplan vil være et historisk skridt i den rigtige retning for Europa. Og den kan samtidig blive en god deal for Danmark. Hvis EU skal indfri sin ambitiøse målsætning, kræver det nye, innovative teknologier, som danske virksomheder er verdensmestre i at levere.

'A Green Deal for Europe' er en god ramme til at diskutere grøn vækst i Europa. Men det er ikke nok at tale. Hvis EU skal sejre, kræver det handling.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Danske ambitioner skal inspirere EU
Beslutningstagerne i EU kan med rette skele til Danmark for at hente inspiration. Vi er allerede godt med, når det gælder grøn omstilling. Senest har regeringen forpligtet sig til at reducere udledningen af drivhusgasser med hele 70 procent i 2030. Og EU’s ambitioner om klimaneutralitet i 2050 flugter godt med Danmarks mål.

Dansk erhvervsliv bakker fuldt op om regeringens grønne linje. I DI’s 2030-plan har vi anvist en retning med 150 konkrete forslag, der er finansieret krone for krone. Vi har vist, at vi kan realisere regeringens målsætning om en grøn fremtid og samtidig skabe økonomisk vækst og arbejdspladser. Denne tankegang skal vi nu have løftet til EU-niveau.

Virksomhederne har brug for, at Europa viser vejen med klare politiske rammer, der vil fremme virksomhedernes investeringer og sætte yderligere skub på innovation og teknologisk udvikling inden for bæredygtig teknologi.  

Anders Ladefoged og Troels Ranis
Underdirektør og europapolitisk chef i Dansk Industri og branchedirektør i DI Energi

Det skal stå klart, at alle sektorer bidrager. Det gælder industrien, transportsektoren, bygge- og anlægsbranchen og landbruget. EU-lovgivningen skal fremadrettet skrues sådan sammen, at den bidrager til målet om klimaneutralitet.

Konkurrencedygtig grøn energi er midlet, der skal bane vejen til klimaneutralitet i EU. Det indre marked er Europas helt store vækstmotor. Et stort harmoniseret hjemmemarked for energiteknologi i Europa vil skrue prisen ned og gøre grøn teknologi mere attraktivt i forhold til konventionelle energikilder. Det vil ikke kun gavne klimaet, men også den enkelte forbruger, der vil få billigere strøm i stikkontakten.

Derudover peger EU-Kommissionen på, at der hviler et stort potentiale i øget energieffektivisering. Vi skal simpelthen blive bedre til at udnytte vedvarende energikilder som vindenergi, biomasse og solenergi. Igen er danske virksomheder globale frontløbere i det grønne kapløb, hvilket vi i Danmark skal understøtte. 

Flere investeringer i grøn omstilling
I dag investerer Europa desværre for lidt i den grønne omstilling. Det nuværende investeringsniveau står langt fra mål med vores klimaambitioner. 'A Green Deal for Europe' skal derfor have et betydeligt fokus på at løfte klimainvesteringer.

Læs også

Først og fremmest skal EU’s syvårige budget strømlines, så alle budgetposter – hvad enten der er tale om regional udviklingsstøtte eller landbrugsstøtte – fremmer målet om klimaneutralitet. Derudover skal den europæiske investeringsbank (EIB) spille en større rolle, ikke mindst som løftestang til at tiltrække private investeringer i bæredygtighed. 

Danske virksomheder står klar til at løfte deres del af ansvaret for klimaet. Men virksomhederne har brug for, at Europa viser vejen med klare politiske rammer, der vil fremme virksomhedernes investeringer og sætte yderligere skub på innovation og teknologisk udvikling inden for bæredygtig teknologi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladefoged

Medlem, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Fhv. underdirektør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00