Er Udenrigsministeriet blevet discount?

TEMADEBAT: Står Udenrigsministeriet svagere end nogensinde, og er det danske diplomati på vej mod sammenbrud? Altinget tager debatten med blandt andre udenrigsminister Jeppe Kofod (S), Mogens Lykketoft, Holger K. Nielsen, tidligere ambassadører og Lykke Friis. Mød panelet her.

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Udenrigsministeriet kan i år fejre sit 250-års jubilæum. Men spørgsmålet er, hvor meget der reelt er at fejre for det engang så magtfulde ministerium på Asiatisk Plads.

Ministeriet har siden 00’erne været ramt af så massive besparelser, at det ifølge flere kritikere truer selve udenrigstjenesten og ministeriets indflydelse. Ikke bare i udlandet men også herhjemme, hvor specielt Finansministeriet har cementeret sin position som det stærkeste ministerium næstefter Statsministeriet.

I en artikel i Altinget fastslår seniorforsker ved DIIS Louise Riis Andersen, at ”Udenrigsministeriet står svagt – måske svagere end nogensinde” i den danske centraladministration. Ifølge DIIS-forskeren er ”den særlige udenrigsministerielle kompetence til at samle trådene og se på tværs af centraladministrationen for at varetage Danmarks overordnede og langsigtede udenrigspolitiske interesser blevet udvandet”, som hun skriver i en analyse til tidskriftet Økonomi og Poltik.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00