Julekalender: "Det kunne være forfriskende med en valgkamp om dét, som EU-Parlamentet rent faktisk laver"

13. DECEMBER: Bag dagens låge finder vi europaparlamentarikeren Morten Helveg (R), der fortæller om, hvad han synes skal på dagsorden i den kommende valgkamp. Læs også, hvilken politiker han kommer til at savne i Bruxelles.

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for?
Af mine danske kolleger i det nuværende Parlament er det Bendt Bendtsen. Bendt og jeg har arbejdet sammen om at sikre øget energieffektivitet i Europas bygninger. Du skal tænke på, at opvarmning og nedkøling af bygninger står for næsten 40 procent af vores CO2-udledning, så det er virkelig en vigtig sag. Ikke mindst for klimaet. Bendt er skyld i, at den store og sorte konservative gruppe endte med at være langt mere grøn, end de nogensinde havde forestillet sig. Med Bendts afgang mister vi en uerstattelig autoritet og erfaring i EPP-gruppen.

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik – og hvad er det værste?
Det bedste er, at man virkelig kan flytte noget, når man sidder med så tung lovgivning, som jeg har gjort på energiområdet i denne periode. Det gør en kæmpe forskel, at der sidder en grøn dansker og arbejder for klimaet, når tyskere og polakker forsøger at beskytte deres kul og egne industrier.

Det værste er, at det er svært at få alle med, når man forsøger at løfte de grønne ambitioner.

Hvilke temaer synes du, skal på dagsordenen i EP-valgkampen?
Det kunne være forfriskende at føre en valgkamp om dét, som Europa-Parlamentet rent faktisk laver, nemlig lovgivning om klima, migration, sikkerhed og demokratiske værdier. Vi har til gengæld ingen indflydelse på udenrigspolitik, og om Danmark skal være medlem af EU. Danskerne bakker tårnhøjt op om EU, så lad os komme videre end den evindelige, ukonstruktive for-og-imod-snak, som har præget alle de tidligere valgkampe. Lad os debattere, hvad EU skal være, og hvad EU skal kunne.

Hvem er det mest imødekommende folkefærd i Europa?
Det fantastiske ved vores kontinent er jo, at vi er så forskellige. Men grækerne er et godt bud.

I hvilket europæisk land får man den bedste mad?
Jeg ville gerne sige i Danmark. Men jeg bliver nødt til at sige Italien.

Hvem er din europæiske yndlingsforfatter?
Stefan Zweig.

Hvilken er din yndlingsstorby i Europa?
Madrid, tror jeg. Den har noget helt særligt. En storby, som føles meget lokal og intim. Der er en ånd og en em af levet liv i Madrid. Man mærker det overalt. Og selv om det er en by, som man tydeligt kan se, har haft det hårdt indimellem, er det en ufattelig smuk by.

Forrige artikel Ny EU-plan for kunstig intelligens får ros af regeringen og erhvervslivet Ny EU-plan for kunstig intelligens får ros af regeringen og erhvervslivet Næste artikel Færøerne ser muligheder i Brexit Færøerne ser muligheder i Brexit
Sommerens målinger: Om EU og offentlige plejehjem

Sommerens målinger: Om EU og offentlige plejehjem

MÅLINGER: Altinget samler de vigtigste målinger, der har været bragt i løbet af sommerferien. Danskerne foretrækker et EU, der går forrest i klimakampen, og tilliden til offentlige plejehjem halter.