Julekalender: "EU skal tage førertrøjen på og fremelske frihandel"

7. DECEMBER: Ifølge EP-kandidaten Bergur Løkke Rasmussen (V) skal danskerne indse, at vi i Europa er bundet sammen på tværs af grænser. Og så synger han både på færøsk, dansk og engelsk juleaften. Mød ham i dagens låge. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Alberte Olivia Thal-Jantzen

Hvilken dansk politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for?  
Jeppe Kofod er helt klart en af mine yndlingsmodstandere. EU-politik bliver hurtigt kogt ned til, om vi skal være med i EU eller ej, men der er rigtig mange andre spørgsmål i EU-agendaen. Det er også en ideologisk kamp om, hvad man gerne vil se, at der skal ske i Europa og i EU. Derfor er det fedt at debattere med en som Jeppe Kofod, der er socialdemokrat og har en større ideologisk ide om, hvor vi skal hen.

Hvilke temaer synes du, skal på dagsordenen i EP-valgkampen? 
Jeg vil være lidt fræk og sige, at det skal være de temaer, som det hele blev bygget på. Det skal blandt andet handle om frihandel. Vi ser desværre en tendens til, at selvom vi har et indre marked, så dukker der også protektionisme op i EU. EU skal tage førertrøjen på og fremelske frihandel i hele verden. Det andet tema bør være sikkerhed og fred. Her tænker jeg på alt det samarbejde, vi har i EU, hvor Danmark desværre står lidt uden for noget af det.  

Hvilken kommissærpost synes du, at Danmark skal gå efter i kommissionen? 
Formandsposten. Benhårdt. Det ville være super fedt, hvis vi kunne få den. Ellers ville konkurrencekommissæren, som vi allerede har, være god at beholde. Det er en rigtig stærk post med meget indflydelse, og kommissæren skal selvfølgelig helst være på borgerlige hænder.  

Er der et folkefærd i Europa, som du finder særligt imødekommende?  
Mit folk mod nord, færingerne, er et fantastisk folk. Utroligt imødekommende, rare og jordnære. Jeg er kun deroppe en gang imellem, og det er desværre blevet lidt mindre med årene, men man føler sig stadig meget velkommen. Dem, jeg har haft med derop, bliver helt forelskede i stedet. Både på grund af den flotte uberørte natur, men også de søde mennesker.  

Fakta
Bergur Larsson Løkke Rasmussen er født 4. marts 1990 i Gilleleje. 
Han er kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre.

Europæisk jul
 
I det nye år skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet. 
I den anledning sætter Altinget i årets julekalender fokus på europæisk politik gennem 24 afsnit med landets europapolitikere og en enkelt embedsmand fra EU-Kommissionen. 

Læs de andre afsnit i julekalenderen her: 
1. december: Karen Melchior vil have Danmark til at gå efter formandsposten i den nye EU-Kommission
2. december: Hos Marianne Vind skal julen være som den plejer
3. december: Hønge føler sig hjemme i Italien med sit sydlandske temperament
4. december: "Min tålmodighed er ikke egnet til EU-politik"
5. december: "Jeg kan nævne mange forskelle, EU har gjort. Det behøver ikke være en god forskel, vel?"
6. december: "Det er befriende at være oppe imod en politiker som ham"

Har du en europæisk yndlingsforfatter? 
Jeg har for nyligt læst Jonathan Swifts "Gulliver’s Travels", som jeg var utrolig glad for, og jeg er netop begyndt på hans anden bog "A Modest Proposal". Det er sjovt at læse gammel politisk satire, hvor jeg også bliver udfordret lidt på mit engelske sprog. Jonathan Swift var samfundskommentator, og hvis man tænker over, hvad bøgerne handler om mellem linjerne, er det nogle vigtige emner, der bliver taget op. 

Hvordan fejrer du jul? 
Som oftest har vi holdt en relativt traditionel dansk jul med ænder og flæskesteg i ovnen, som blev færdig, mens vi tog i den lokale bykirke i Græsted, da jeg boede deroppe. Min mor har lavet nogle tykke hæfter med en masse julesange, og vi synger nok lidt flere sange end de fleste. Vi skal både nå nogle færøske julesange, nogle danske, og ofte er vi også sammen med noget af vores familie, der bor i Belgien og USA, så der skal vi også lige nå nogle engelske julesange.  

Enkelte gange har julen har været lidt atypisk. For to år siden var jeg udsendt i Irak, og det var lidt specielt at fejre jul i en krigszone. Det var dog næsten den mest traditionelle jul, jeg nogensinde har haft, fordi man gjorde alt, hvad man overhovedet kunne for at gøre det til en dansk jul, så man fik en lille pause fra det hele.  

Hvad kan europæerne lære af danskerne, og hvad kan danskerne lære af europæerne? 
Europæerne kan lære af danskerne ikke at være alt for højtidelige. Danskerne er meget jordnære og pragmatiske. 
Danskerne kan lære af europæerne, at man i Europa er bundet sammen på tværs af grænser. Mange andre europæere har allerede indset, at de er en del af Europa, hvor vi har en fælles historie, som går langt tilbage – især de sidste 60 års tid med EF, EU og fredstid. Vi bliver nødt til at arbejde sammen, og så må vi diskutere, hvordan vi skal gøre det. Jeg mener, at det skal være i EU, og det er de fleste danskere heldigvis også enige i nu om dage. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

MEP og regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

0:000:00