Lang næse til Helle Thorning ved EU-topmøde

UDSAT: Der var ikke stemning for at sætte den tidligere danske statsminister i spidsen for en storstilet folkehøring om EU’s fremtid ved et topmøde i Bruxelles.

Det blev ikke Helles tur.
Det blev ikke Helles tur.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det ser sort ud for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) chancer for at få et højprofileret EU-job, efter EU’s stats- og regeringschefer mødtes ved et topmøde i Bruxelles torsdag og fredag.

På trods af rygter om at EU-lederne måske ved mødet ville nikke ja til den tidligere socialdemokratiske partiformand som deres kandidat til at lede en stor demokratiøvelse om fremtidens europæiske samarbejde, var der ikke nok opbakning til hende til, at det kunne blive en realitet.

Faktisk nåede hendes navn aldrig at komme op i plenum, eftersom det blev tydeligt, at flere af EU’s liberale stats- og regeringschefer ikke var klar til at pege på hende, lyder det fra kilder på mødet.

Dermed står der stadig et stort, fedt spørgsmålstegn ved, hvem der skal tegne den store folkehøring udadtil, selv om den for længst skulle have været fløjtet i gang.

Fakta
Hvad er konferencen om Europas fremtid?
Konferencen om Europas fremtid er en stor tænkeøvelse, om hvor EU-samarbejdet skal bevæge sig hen, opfundet af den franske præsident, Emmanuel Macron, der i en tale i 2019 udbad sig sådan et forum, der kunne ”foreslå alle de nødvendige ændringer til vores politiske projekt – uden nogen tabuer”.
Selve setuppet er ikke kendt endnu. Men det vil skulle inddrage borgere, institutioner, organisationer, myndigheder med flere i det, EU-Kommissionen kalder for ”en stor paneuropæisk demokratisk øvelse”, som efter planen skal afsluttes i 2022. Målet er at styrke borgernes forhold til EU ved at styrke dialogen med det politiske niveau. Det vil skulle foregå både fysisk og online.
Læs mere 

Svær navneleg
Den såkaldte Konference om Europas fremtid skal løbe over de næste par år og samle input fra borgere, græsrodsbevægelser, lokale myndigheder med flere til, hvordan EU skal udvikle sig.

Jagten på den rigtige person til at tegne den store folkehøring udadtil har været yderst besværlig. Uenigheden om, hvem der skal være frontfigur for konferencen, splitter ikke bare EU-landene, men bringer dem også på kollisionskurs med medlemmerne af Europa-Parlamentet.

Parlamentet har stillet sig bag den tidligere liberale premierminister, Guy Verhofstadt. Han har dog ikke mange fans blandt de 27 EU-ledere, der ser ham som en lidt for ivrig euroføderalist for manges smag.

Det er nu endt i et magtspil både mellem Europa-Parlamentet og landene og blandt de store politiske familier, hvor kræfter blandt de liberale føler så stærkt for, at det er deres tur til at få en toppost, at de blokerer for Thorning, som ellers var blevet fremstillet som en konsensuskandidat.

Det bliver et nej tak fra irerne
De seks liberale ledere blandt de 27 er dog internt splittet på spørgsmålet. Ifølge Altingets kilder har Thorning støtte fra blandt andre den hollandske premierminister, Mark Rutte, og fra den franske præsident, Emmanuel Macron, der er associeret med de europæiske liberale, og hvis medlemmer af Europa-Parlamentet sidder sammen med dem i Renew-gruppen.

Andre er dog ikke lige så varme på ideen.

Direkte adspurgt, om han kan støtte hendes kandidatur, ville for eksempel den liberale irske premierminister, Micheál Martin, ikke lægge sit lod i hendes skål.

“I en irsk kontekst er der måske et andet forslag på vej. Så jeg vil ikke kommentere mere på det på nuværende tidspunkt,” som Micheál Martin noget kryptisk formulerede det fredag efter mødet.

Det bliver nu op til det tyske EU-formandskab, om de i en febrilsk slutspurt vil forsøge at finde konsensus om en ny kandidat, eller de igen vil forsøge at få Helle Thorning-Schmidts navn til at flyve. Hvis det ikke lykkes inden nytår, bliver det det kommende portugisiske EU-formandskabs hovedpine.

Helle Thorning-Schmidt har tidligere været nævnt i forbindelse med et EU-topjob. I 2014 stod hun stærkt i feltet til at overtage rollen som formand for Det Europæiske Råd, som samler EU's stats- og regeringschefer. Den konkurrence tabte hun dog til polske Donald Tusk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00