Pernille Weiss droppet som EP-kandidat: "En bittersød sejr for Pape"

Tre ud af fire delegerede tilsluttede sig Søren Papes anbefaling om at droppe Pernille Weiss som EP-spidskandidat, men det store mindretal gør sejren "bittersød" for formanden, mener politisk redaktør.

Et flertal på omkring 75 procent stemte imod, at Pernille Weiss skulle optræde på den samlede opstillingsliste, partiets delegerede efterfølgende skulle tage stilling til.
Et flertal på omkring 75 procent stemte imod, at Pernille Weiss skulle optræde på den samlede opstillingsliste, partiets delegerede efterfølgende skulle tage stilling til.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Det lykkes ikke Pernille Weiss (K) at opnå genvalg som Konservatives spidskandidat til EP-valget næste år.

Det lykkes heller ikke den nuværende EP-politiker at komme på partiets opstillingsliste.

Et flertal på omkring 75 procent stemte imod, at hun skulle optræde på den samlede opstillingsliste, partiets delegerede efterfølgende skulle tage stilling til.

Dermed gik omkring hver fjerde af de fremmødte delegerede imod formand Søren Pape Poulsen og partiets forretningsudvalgs anbefaling om ikke at genopstille Pernille Weiss.

Pernille Weiss blev i foråret droppet som spidskandidat af partiets forretningsudvalg, efter en intern udersøgelse af arbejdsmiljøet på hendes kontor i Bruxelles, viste store stress- og trivselsproblemer blandt tidligere ansatte. Problemer, som også Ekstra Bladet og Altinget har afdækket. 

Læs også

Politisk ordfører Mette Abildgaard (K) hæfter sig dog ikke ved de i alt 145 delegerede, som ikke fulgte formanden og forretningsudvalgets anbefaling, men på de 440, der gjorde.

"Jeg vælger egentlig at notere mig, at tre fjerdedele af vores delegerede var enige i, at den liste, vi har indstillet, er den rigtige, og at Pernille Weiss ikke skulle optages på kandidatlisten."

Viser opbakningen til Pernille Weiss ikke, at hun kunne have været en stærk kandiat på listen?

"Jeg synes egentlig, at det er et stærkt signal, at tre fjerdedele af vores medlemmer ikke engang var interesserede i at give panelet muligheden for at stille op imod de enkelte pladser. Man var særligt ikke interesserede i at få hende (Pernille Weiss red.) på listen," siger Mette Abildgaard.

Bittersød sejr

En noget andet udlægning af afstemningsresultatet har Altngets politiske redaktør, Esben Schjørring, som også er til stede i landsrådssalen i Herning:

Han ser afstemningen, som baglandets mulighed for at udvise modvilje mod den nuværende ledelse af partiet:

"Set som en afstemning om Søren Pape Poulsens formandskab er det en bittersød sejr for Pape og partiledelsen. 25 procent af de delegerede stemte på Weiss og imod Pape og imod partiets formelle ledelse. Det er mange. Og det viser, at skepsissen over for Pape er udbredt, og hvor stejlt et bjerg han skal bestige fra nu."

Spidskandidat bliver Niels Flemming Hansen, som i dag er medlem af partiets folketingsgruppe. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024