Rina Ronja Kari om bankunion: Løkke vil sætte ulven til at vogte får

DEBAT: Centralbanksformand Mario Draghi fraterniserer med de bankfolk, som han og ECB er sat i verden for at holde tilsyn med. Blandt andet derfor er det en dårlig idé, at vi tilslutter os EU's bankunion, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Af Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU)
Medlem af EU-Parlamentet

Lars Løkke Rasmussen udnytter skandalesagen om milliardsvindel med udbytteskat til at tale Danmark ind i EU’s bankunion.

Når Løkke påstår, at bankunionen er løsningen på problemerne med både udbytteskat og hvidvask, forsøger han at slå politisk plat på grov økonomisk kriminalitet.

Løkke blander pærer og bananer, når han foregiver, at mere EU og medlemskab af bankunionen kunne have afværget svindlen.

Intet er længere fra sandheden. Lande som Tyskland, Frankrig og Holland er med i bankunionen, men alligevel hårdt ramt, mens Schweiz slap billigere, selvom de står udenfor.

Desuden har Løkkes og Venstres uansvarlige nedskæringspolitik efterladt SKAT uden ressourcer til at forsvare vores fælles værdier.

Jeg er stor modstander af Løkkes planer om at indlemme Danmark i bankunionen, fordi: 

 • For det første er EU’s indre marked for finansielle ydelser og den fri bevægelighed af kapital en del af problemet, ikke løsningen, når det gælder hvidvask og skattely.
 • For det andet vil medlemskab af bankunionen ifølge min opfattelse kunne medføre dansk afgivelse af suverænitet – og det vil ikke forebygge skattesvindel.
 • For det tredje så er Den Europæiske Centralbank (ECB) en uigennemsigtig institution, hvis leder kritiseres af EU’s ombudsmand for at have interessekonflikter i forhold til de banker, som ECB skal kontrollere.

Lad mig uddybe.

EU’s indre marked har andel i problematikken
EU’s indre marked for finansielle ydelser og den fri bevægelighed af kapital udgør problemet, ikke løsningen, i forhold til mange tvivlsomme økonomiske aktiviteter.

Tværtimod bliver skatteunddragelse og hvidvask ofte gjort lettere af det indre marked.

Finanssektoren får frit spil, men i EU arbejdes der ikke på strammere regler, men for slappere regler. EU har heller ikke dæmmet op for, at medlemslande som Irland, Holland og Cypern reelt fungerer som skattely.

Jean-Claude Juncker var som premierminister og finansminister i Luxembourg medvirkende til at omdanne landet til et skattely. Konsekvensen?

Han blev belønnet med posten som kommissionsformand. Ikke ligefrem et signal om EU’s nultolerance over for finansiel svindel.

Bankunion ville ikke forebygge skattesvindel
Alligevel vil Løkke overdrage mere magt til Bruxelles ved at indlemme Danmark i bankunionen, selvom flere eksperter mener, at det ikke ville have hjulpet mod udbytteskattesvindelen. Et faktum, Løkke ignorerer.

Desuden mener jeg, at et medlemskab af bankunionen vil afgive så megen dansk suverænitet til EU, at det burde udløse en folkeafstemning.

Men er Løkke parat til det?

EU-ombudsmand kritiserer Den Europæiske Centralbank
Med dansk medlemskab af bankunionen ville vi overdrage tilsynet med store danske banker til Den Europæiske Centralbank (ECB), hvilket jeg finder dybt problematisk.

ECB er en magtfuldkommen og uigennemsigtig institution, som gentagne gange er blevet kritiseret af EU’s ombudsmand, Emily O’Reilly.

ECB’s leder, Mario Draghi, er medlem af den magtfulde G30-gruppe, der består af en række økonomer og højtstående bankfolk fra nogle af de banker, som Draghi og ECB skal føre tilsyn med.

O’Reilly har flere gange påpeget, at Draghis medlemskab i gruppen kan give interessekonflikter og skabe tvivl om ECB’s uvildighed og troværdighed.

Hun har opfordret Draghi til at træde ud, men ECB afviser kategorisk, og Draghi fortsætter ufortrødent i G30.

I G30 finder man også nuværende eller tidligere ledere af JPMorgan, Deutsche Bank og Credit Suisse.

Disse storbanker har haft nøgleroller i udplyndringen af danske og europæiske skatteydere for over 400 milliarder kroner i svindelsagen om udbytteskat.

Netop den svindelsag, som ifølge Lars Løkke Rasmussen nødvendiggør, at Danmark skal ind i EU’s bankunion – og lade vores store banker blive kontrolleret af ECB og Mario Draghi.

I øvrigt var det ikke ECB og Draghi, der opdagede svindelsagen – eller Danske Banks hvidvask for den sags skyld. Disse afsløringer skyldes udelukkende whistleblowers og dybdeborende journalister. 

Kan andre også se ironien?

Forrige artikel Erhvervsstyrelsen og DI: Vi kan få endnu mere ud af det indre marked Erhvervsstyrelsen og DI: Vi kan få endnu mere ud af det indre marked Næste artikel Ekspert: Naturen har brug for en Paris-aftale Ekspert: Naturen har brug for en Paris-aftale
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Whistleblowere kriminaliseres mens skurkene går fri

  Tak til Rina Ronja Kari for et yderst relevant indlæg. Jeg kunne godt tænke mig hvis vi kunne få en aktuel status på hvor alvorligt det står til med whistleblowernes manglende retssikkerhed i EU. Det er helt åbenbart at tilsynsmyndighederne både nationalt og på EU plan er dybt kompromitteret og ude af stand til effektivt at sætte ind mod svindel og hvidvask. Samtidig var det rystende at høre, på høringen i folketinget, at de whistleblowere som vi er dybt afhængige af reelt bliver kriminaliseret mens banditterne i habitter går fri. Hvorfor er lovgivningen så meget ringere i EU end i USA og hvilke initiativer er der i EU parlamentet for at forbedre situationen ?

 • Anmeld

  Isabella Balkert · Chefredaktør for Dagens Nyheder og Nej til EU

  Hep skal du have Rina.

  Ingen andre end EU modstanderne advarer mod den monster union, bevidstløse, uanstændige, karriere politikere forsøger at kører os over med.

Ugens Europa-podcast: Bliver Johnsons første EU-topmøde også hans sidste?

Ugens Europa-podcast: Bliver Johnsons første EU-topmøde også hans sidste?

PARLAMENTET: Hvorfor har EU’s ledere givet den britiske premierminister en ny Brexit-aftale, og har aftalen en snebolds chance i helvede for at blive godkendt i Underhuset? Podcasten rapporterer direkte fra topmødet i Bruxelles, hvor dramaet om Storbritanniens exit igen nåede nye højder.