Venstre: Det er svært at sige nej til EU's Bankunion

DEBAT: Kommer vi i de følgende år til at se en tillidskrise udspille sig over for eksempelvis Danske Bank, så vil et stærkt samarbejde i EU være en nødvendig støtte, skriver Morten Løkkegaard (V) om EU’s Bankunion.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Et netværk af banker og aktiespekulanter har igennem flere år trukket flere milliarder ud af de europæiske statskasser gennem bedrageri med udbytteskat. Gement tyveri.

Nu er det derfor på høje tid, at vi starter en reel diskussion af, hvorvidt Danmark skal med i Bankunionen.

I oktober mødtes EU’s finansministre i Luxembourg, og lytter man godt efter på vandrørene, så er der bred enighed i store dele af Europa om, at samarbejdet på netop det finansielle område skal styrkes på tværs af medlemsstaterne.

Grundig krisehåndtering
Et dansk medlemskab af Bankunionen vil gøre os til medlemmer af en klub, der tilbyder et stærkt fælles tilsyn med de største europæiske banker, der vil betyde, at vi i langt højere grad vil være i stand til at spotte skandalerne, før de bliver til virkelighed.

Derudover er Bankunionen også garant for en meget grundig og standardiseret krisehåndtering, når det så går galt, som det har været tilfældet med Danske Bank.

Et medlemskab af bankunionen betyder nemlig, at der for alle banker udarbejdes en konkret og realistisk plan for, hvad der skal ske, hvis en bank kommer i problemer.

Og indtræffer katastrofen, og en bank kommer i reelle vanskeligheder, ja så betyder bankunionens indskydergaranti, forsikringsordningen, at det ikke i sidste ende bliver skatteborgerne, der automatisk ender med regningen, når banken går under.

Vi kan ikke løse problemerne alene
Jeg anerkender, at der er flere ting, der skal med i overvejelserne, før vi i Danmark kan føle os sikre i forhold til bankunionen. Særligt det unikke danske realkreditsystem, der jo er fundamentet for husejernes økonomi, skal sikres.

Det er vigtigt, at vi kan være trygge ved vores økonomi. Det er det værktøj, der skal skabe vækst og velfærd. Og når krisen kradser, og skandalerne ruller i de europæiske banker, gør det ondt i økonomien.

Kommer vi i de følgende år til at se en tillidskrise udspille sig over for eksempelvis Danske Bank, så vil et solidt og stærkt finansielt samarbejde i EU være en nødvendig støtte.

Problemerne kan vi ikke løse alene. 

Forrige artikel Katherine Richardson: Regeringens klimaambitioner lever ikke op til Parisaftalen Katherine Richardson: Regeringens klimaambitioner lever ikke op til Parisaftalen Næste artikel Messerschmidt: Flygtningekonvention­en er en møllesten om halsen på Vesten Messerschmidt: Flygtningekonvention­en er en møllesten om halsen på Vesten
Skal EU til at drive imam-skoler?

Skal EU til at drive imam-skoler?

RADIKALT: Efter den seneste tids brutale islamistiske terrorangreb på europæisk jord efterlyser EU-formand en europæisk imam-uddannelse. Ideen mødes med en del skeptisk, men kan være en rigtig god idé, mener forsker. Socialdemokraterne er ikke afvisende.