Debat

DF: Det er spild af kræfter at få danskerne til at spise mere klimavenligt

Der er vigtigere emner på den fødevarepolitiske dagsorden end udbredelsen af klimavenlig mad. For eksempel fremme af danskproducerede varer, udbredelse af dyrevelfærdsmærket og stop for import af halalslagtet kød, skriver Lise Bech (DF). 

Lokalt producerede varer er de mest klimavenlige, skriver Lise Bech (DF). Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.
Lokalt producerede varer er de mest klimavenlige, skriver Lise Bech (DF). Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.
Lise Bech
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det lyder uskyldigt, når Klimarådet og regeringen vil "klimatisere" danskernes madvaner. Men vejen derhen er dyr og bøvlet og rent ud sagt spild af kræfter.

Ny temadebat: Hvordan får vi danskerne til at spise mere klimavenligt?

Hvordan får vi danskerne til at spise mere klimavenligt? Det har Klimarådet netop fremlagt en række anbefalinger til i en ny rapport, som udkom sidst i 2021.

Der rådes blandt andet til, at offentlige køkkener skruer op for blusset og sætter et mål om at servere klimavenlig mad, samt at regeringen etablerer grundlaget for en mærkningsordning og igangsætter et arbejde, der giver mulighed for at pålægge klimabelastende fødevarer forbrugsafgifter.  

I rapporten konkluderer Klimarådet også, at der er en ”betydelig klimagevinst” ved at følge de danske kostråd, og så problematiserer ekspertorganet, at det offentlige for øjeblikket tildeler væsentlige flere midler til kampagner for animalske fødevarer i forhold til vegetabilske fødevarer.

I en ny temadebat sætter Altinget Fødevarer fokus på Klimarådets anbefalinger, når vi spørger aktører og politikere:

  • Hvad er de vigtigste elementer fra Klimarådets rapport?
  • Overser Klimarådet centrale pointer om udviklingen af klimavenlig kost? Hvilke?
  • Hvordan omsættes anbefalingerne til konkret handling og politik?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For helt ærligt, det rykker jo ingenting, at danskerne bliver vegetarer, når resten af verden godt kan lide kød. Det ved regeringen og Klimarådet godt, men de grønne lejesvende vil gøre alt, hvad de kan – koste hvad det vil af danskernes penge – for at skifte frikadeller ud med linser, så Danmark kan stå som den grønne, men hovedløse, duks på verdensscenen.  

Fra DF bliver det et rungende nej til krav om "klimamad" i offentlige institutioner. Dels fordi det ikke vil have nogen effekt på klimaet, hvis danskerne bliver vegetarer, men endnu vigtigere fordi der simpelthen er vigtigere ting at gå op i, når det kommer til fødevarepolitik. 

Vi siger derfor nej til et klimamærke på fødevarer. I stedet siger vi ja tak til danskproducerede fødevarer, til udbredelse af dyrevelfærdsmærket, og vi siger et kæmpe nej tak til import af halalslagtet kød i Danmark.

Danske produkter er bedst for både dyrevelfærd og klima

Danskerne skal drage fordel af at købe danske produkter. Vores lokale produkter er de sundeste (såmænd også for klimaet), så danske fødevarer skal være endnu mere konkurrencedygtige, så de bliver det mest oplagte valg i køledisken.

"Dansk produceret" er nemlig den bedste mærkning af fødevarer – både hvad angår kvalitet, dyrevelfærd og CO2-aftryk.

For når vi køber dansk, er fødevarerne ikke transporteret hertil, og CO2'en på transport bliver sparet. Så vil man være klimavenlig, skal man købe dansk.

Derfor er den eneste rigtige vision på fødevareområdet, at Danmark skal være i førertrøjen, når det gælder vores fødevarekvalitet. Det gavner ikke bare vores egne maver, men også vores BNP, da vi kan eksportere eftertragtede fødevarer til andre lande.

"Made in Denmark" skal være et garantimærke for den højest mulige kvalitet i ernæring og dyrevelfærd i verden.

Danske produkter er allerede populære i andre lande, men vi kan gøre langt mere for at profilere os som verdens mest bæredygtige landbrugsland. Dét er der logik i – modsat et diffust klimamærke, som ikke tager højde for andet end et CO2-aftryk, og som ikke løser noget.

De røde har travlt med at se ud, som om de redder hele verdens klima. Vi er derimod optaget af reelle problemer – egenproduktion af sunde produkter, dyrevelfærd og forbud mod import af halalprodukter.

Lise Bech (DF)
Fødevareordfører

Forbyd import af halal

Udover støtte til lokale produkter og dyrevelfærdsmærket, har det længe været en hjertesag for DF at forbyde import af halalprodukter i Danmark. Det er en barbarisk måde at slagte dyr på, der foregår under sharia-lov, og det hører ikke til i danske kølediske.

Vi er godt klar over, at det med det nuværende flertal i Folketinget ikke er muligt at få et totalt forbud mod halalprodukter, så vi har også af flere omgange foreslået, at vi som minimum stiller krav til mærkning af halalprodukter, så danskerne har mulighed for at vælge det fra.

Og der skal selvfølgelig under ingen omstændigheder serveres halalslagtet kød i danske offentlige institutioner – hverken til vores børn, på arbejdspladsen eller til vore ældre.

Regeringens fødevarepolitik udstiller rigtig godt forskellene på de røde partier og os i Dansk Folkeparti. De røde har travlt med at se ud, som om de redder hele verdens klima.

Vi er derimod optaget af reelle problemer – egenproduktion af sunde produkter, dyrevelfærd og forbud mod import af halalprodukter.

Så må vi se, om Venstre og Konservative hopper med på klimahysteriet og lægger stemmer til en klimamærkning. Det tror jeg nu nok, de gør. Og imens vil vi så blive ved med at råbe op om, at vi skal løse reelle problemer, der gør en reel forskel for dyr og mennesker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00