Ny temadebat: Skal landbruget pålægges en CO2-afgift?

Til efteråret skal en ekspertgruppe vurdere fordele og ulemper ved at indføre en CO2-afgift på landbruget. Men er det en god idé? Og kan en afgift på landbrugssektroen stå alene, hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling? Altinget spørger en række aktører.

Til efteråret skal en ekspertgruppe vurdere fordele og ulemper ved forskellige modeller for en CO2-afgift for landbrugssektoren. 
Til efteråret skal en ekspertgruppe vurdere fordele og ulemper ved forskellige modeller for en CO2-afgift for landbrugssektoren. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lukas Oliver Rastovic

Skal landbruget pålægges en CO2-skat? En CO2-afgift på forskellige sektorer er en afgørende del af regeringen og aftaleparternes målsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent. Det fremgår af aftalen om den grønne skattereform, som regeringen har indgået med Venstre, Konservative, Radikale og SF.

En af de mest omdiskuterede afgifter er afgiften på landbrugssektoren. For mens mange grønne organisationer er fortalere for en CO2-afgift, ser aktører i landbruget en potentiel CO2-afgift som noget, der "vil være altødelæggende og føre til en massiv reduktion i landbrugsproduktionen i Danmark", som det lyder Landbrug & Fødevarer.

Til efteråret skal ekspertgruppen vurdere fordele og ulemper ved forskellige modeller for en CO2-afgift for landbrugssektoren. Ekspertgruppens afrapportering om en CO2-afgift på landbruget har ladet vente på sig, da analysen heraf er blevet skudt til den anden og endelige delrapport. 

0:000:00