Udvikling af nyt it-system sætter pres på tidsplanen for en CO2-afgift på landbruget

Det haster med at træffe en politisk beslutning om en CO2-afgift for landbruget, hvis den skal kunne træde i kraft fra januar 2027, siger professor Peter Birch Sørensen fra regeringens ekspertgruppe. Først skal der nemlig udvikles et nyt it-system.

Det vil tage to til fire år at udvikle og implementere et it-system, der kan opkræve en CO2e-afgift i landbruget, vurderer Ekspertgruppen for en grøn skattereform. Derfor haster det også med en politisk aftale, siger økonomiprofessor og medlem af ekspertgruppen Peter Birch Sørensen.
Det vil tage to til fire år at udvikle og implementere et it-system, der kan opkræve en CO2e-afgift i landbruget, vurderer Ekspertgruppen for en grøn skattereform. Derfor haster det også med en politisk aftale, siger økonomiprofessor og medlem af ekspertgruppen Peter Birch Sørensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas ArpSine Riis Lund

Allerede nu ser det vanskeligt ud for regeringen at pålægge landbruget en CO2e-afgift i januar 2027, som regeringens Ekspertgruppe for en grøn skattereform lægger op til.

En afgift vil kræve et nyt it-system, og det vil tage to til fire år at udvikle og implementere, vurderer ekspertgruppen.

"Det skal læses sådan, at der ret hurtigt skal træffes en politisk beslutning om, hvordan det hele skal skrues sammen, så man kan komme i gang med implementeringen," siger Peter Birch Sørensen, der er økonomiprofessor ved KU og medlem af ekspertgruppen.

0:000:00