Nyt tema: Landbrugsaftalens plantebaserede udviklingsspor
Kiki Qvistgaard
FagdebatredaktørEn del af Landbrugsaftalen, som særligt har været støttepartiernes mærkesag, er fokusområdet for plantebaserede fødevarer.
Konkret er aftaleparterne enige om “under inddragelse af interessenter [at] udarbejde en handlingsplan for plantebaserede fødevarer, der indeholder målsætninger for en række nøgleområder.”
Derudover skal der etableres Fonden for Plantebaserede Fødevarer, som med 75 mio. Årligt frem til 2030 skal bidrage til at udvikle plantebaserede fødevarer i Danmark. Mindst halvdelen af fondens midler øremærkes plantebaserede økologiske fødevarer.
De store spørgsmål
Den kommende tid sætter Altinget Fødevarer spot på det plantebaserede udviklingsspor i Landbrugsaftalen, når vi spørger aktørerne:
- Hvordan skal handlingsplanen se ud?
- Hvordan bør Fonden struktureres, og hvordan kan den konkret bidrage til udviklingen?
- Er initiativerne tilsammen nok til at udvikle plantebaserede fødevarer i Danmark?
Panelet er:
Katrine Ejlerskov, centerleder for Plantebaseret Videnscenter
Thomas Roland, CSR-chef i COOP og formand for Fonden for Økologisk Landbrug
Leif Nielsen, branchechef for DI Fødevarer
Michael Minter, Concito
Christian Bugge Henriksen, lektor i afgrødevidenskab ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet
Jesper Sølver Schou, lektor og sektionsleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
Anders Klöcker, erhvervs- og forskningsdirektør, Landbrug & Fødevarer