Debat

Økologisk landsforening: Regeringen må stoppe udhulingen af økologien

DEBAT: Hvis regeringen vil gøre alvor af sine gode intentioner for det økologiske landbrug, må den afsætte midlerne til det, skriver Helle Borup Friberg og Per Kølster fra Økologisk Landsforening. 

Statens investeringer i økologi rammer nulpunktet i 2022, skriver Økologisk Landsforening. 
Statens investeringer i økologi rammer nulpunktet i 2022, skriver Økologisk Landsforening. Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Borup Friberg og Per Kølster, hhv. direktør og formand i Økologisk Landsforening

Når en virksomhed prioriterer et forretningsområde, der skal vækste, så er det normal praksis at følge op med investeringer. Og økologi er udpeget som et prioriteret område af både regering og dens støttepartier.

Regeringen og støttepartierne har i ’forståelsespapiret’ bundet sig til et mål om at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030.

Forud for regeringsdannelsen udgav Socialdemokratiet deres økologiudspil med en klar ambition om at ville fastholde Danmark som verdens førende økologination og tage lederskab for økologien.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fem initiativer skulle fremtidssikre økologiens udvikling og fastholde økologi som en erhvervssucces.

Socialdemokratiet ville sikre flere midler til eksportfremme og markedsudvikling, afsætte permanente midler til innovation og forskning, samarbejde med detailhandlen om billigere og mere tilgængelig økologi, oprette en pulje til uddannelse af køkkenpersonale, så der kommer mere økologi og mindre madspild i køkkenerne og endelig arbejde for indretning af EU’s landbrugspolitik, så den understøtter mere økologi i hele Europa.

Denne afgrundsdybe forskel på mål og politik er selvfølgelig opsigtsvækkende og stærkt problematisk i en tid, hvor det står hævet over enhver diskussion, at dansk og europæisk landbrug skal blive mere bæredygtigt. 

Helle Borup Friberg og Per Kølster
Økologisk Landsforening

Økologien udhules
Det er kendte virkemidler, som har sikret Danmark sin økologiske førerposition med et marked på godt 13 procent, og som har indkasseret Danmark en FN-pris for politik, som fremmer overgangen til bæredygtig fødevare- og landbrugsproduktion.

Men uanset dette har investeringerne på de sidste fem års finanslove har været under udfasning og rammer et rungende nulpunkt i 2022.

Denne afgrundsdybe forskel på mål og politik er selvfølgelig opsigtsvækkende og stærkt problematisk i en tid, hvor det står hævet over enhver diskussion, at dansk og europæisk landbrug skal blive mere bæredygtigt.

Kan reducere klimaaftryk
Økologi indeholder et potentiale til at reducere landbrugets klimaaftryk samtidigt med, at naturen får mere plads, der kommer mere liv i marken, vi får rent vandmiljø og drikkevand, fødevarer uden pesticidrester, dyrevelfærd og et udbud af nye spændende kvalitetsfødevarer.

Men det er et potentiale, der skal dyrkes, og som kræver fortsat investering og målrettet politik. Der er behov for faglig udvikling og forskning, så økologi leverer endnu bedre og bliver mere konkurrencedygtigt. Der er behov for viden om økologi i hele værdikæden helt ud til forbrugeren og i køkkenerne, og der er markedsmekanismer, der skal ombrydes, hvis økologi skal vækste.

Økologisk Landsforening ser derfor frem til, at dette års finanslov afspejler målsætningen i forståelsespapiret, og at de strategiske investeringer, som Socialdemokratiet selv udpegede, inden de kom i regering, flytter sig fra ord til handling.

Skattereform kan fremme økologien
Samtidigt er Økologisk Landsforening stærkt optaget af den danske udmøntning af en kommende europæisk landbrugsreform.

Skruet rigtigt sammen og med tilstrækkelig interesse for at skabe forandring i dansk landbrug, så kan udmøntningen blive en model for en grøn ”skattereform” i primærlandbruget, hvor alle omkostninger også dem for klima, natur, drikkevand og dyrevelfærd afspejles i produktionsomkostningerne.

Derved kan markedskræfterne bruges aktivt til at skabe en bæredygtig omstilling i landbruget, og økologi kan blive et endnu mere oplagt fødevarevalg for flere og flere forbrugere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Borup Friberg

Adm. direktør, Økologisk Landsforening
BA i international business og marketing management (University of San Francisco 1993), cand.negot. i international business og økonomi (SDU 1995)

Per Kølster

Formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, fhv. formand for Økologisk Landsforening, stifter og medejer af Kølster Malt & Øl
Agronom (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1979)

0:000:00