Professor: MRSA forårsager ikke mange dødelige infektioner

DEBAT: En total sanering af danske stalde vil koste omkring 15 milliarder kroner. Det er en høj pris for at bekæmpe en enkelt bakterie, skriver professor på Veterinærinstituttet, Karl Pedersen.

Af Karl Pedersen
Professor, Veterinærinstituttet, DTU

Den offentlige debat har fokuseret på antibiotikaresistens og på brugen af antibiotika til husdyr. Det er positivt, for det er vigtige emner.

En stor del af debatten har kredset om husdyr-MRSA. Også Venstres fødevarepolitiske ordfører, Erling Bonnesen, har i sit indlæg her i Altinget erklæret krig mod husdyr-MRSA.

Det er prisværdigt og også et skridt i den rigtige retning, men vi er nødt til at huske på, at husdyr-MRSA kun er en manifestation af antibiotikaresistens, og måske ikke den vigtigste. MRSA må ikke tage opmærksomheden væk fra andre resistente bakterier eller kampen imod antibiotikaresistens generelt, og her har både politikere og medierne en opgave.

En nylig rapport fra MRSA-ekspertudvalget har påpeget, at en total sanering af de danske svinestalde for husdyr-MRSA vil koste i omegnen af 15 milliarder kroner. Den generelle holdning i de forskerkredse, hvor jeg færdes til daglig, er, at det nok ikke vil være fornuftigt at bruge så store ressourcer på en enkelt bakterie, som reelt ikke forårsager mange dødelige infektioner.

Målet er at reducere forbrug af antibiotika
Der skal ageres imod antibiotikaresistens, men det er vigtigt, at der tænkes helhedsorienteret, så indsatsen imod spredning af antibiotikaresistens rettes både lokalt og globalt.

DTU er i samarbejde med andre institutioner, landbruget og industrien allerede i gang med at afprøve nye teknologier, der skal forsøge at reducere antallet af MRSA-bakterier i staldene og på grisene. Vi satser på at kunne finde nogle helhedsorienterede løsninger, for eksempel luftrensning, støvfældning, UV-lys eller desinfektion med miljøvenlige desinfektionsmidler, der gør det muligt at reducere husdyr-MRSA problemet, men samtidig også reducerer antallet af mikroorganismer, der gør dyrene syge og forbedrer arbejdsmiljøet i staldene.

Husdyr-MRSA gør ikke dyrene syge og forårsager derfor i princippet ingen omkostninger for husdyrproduktionen. Det bedste incitament til at gøre noget ved problemet vil være, hvis man samtidig kan få bugt med nogle tabsvoldende mikroorganismer og reducere forbruget af antibiotika til dyr. Det er det, vi gerne vil.

Forrige artikel Svineformand: Kedelig klassiker fra professor Hans Kolmos Svineformand: Kedelig klassiker fra professor Hans Kolmos Næste artikel L&F: Kolmos på afveje - vi har sænket forbruget af antibiotika L&F: Kolmos på afveje - vi har sænket forbruget af antibiotika