Debat

Selina Juul om finansloven: Opret en national fond til kampen mod madspild

DEBAT: Det er uholdbart, at kampen mod madspild bæres og finansieres af frivillige kræfter. Derfor skal politikerne oprette ny fond, der kan sikre vedvarende støtte til indsatsen, skriver Selina Juul fra Stop Spild Af Mad. 

En ny national fond skal støtte gode initiativer som Projekt Hjemløs i kampen mod madspil, skriver Selina Juul. 
En ny national fond skal støtte gode initiativer som Projekt Hjemløs i kampen mod madspil, skriver Selina Juul. Foto: Klaus Sletting
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Selina Juul
Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad

Jeg har sagt det i Vatikanet, da jeg talte der sidste år.

Jeg har sagt det til The New York Times. Jeg har sagt det i Europa-Kommissionen. Og nu siger jeg det igen til de danske politikere.

Det er ikke holdbart, at kampen mod madspild bæres for det meste på skuldrene af frivillige og velmenende borgere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En ny dansk politisk efterårssæson står for døren, og det betyder at forhandlingerne om næste års finanslov begynder at spidse til. Efter 12 års kamp mod madspild, er det i den grad på tide at sætte kampen mod madspild på finansloven.

Gode projekter lukker
For nyligt bragte både Lokalavisen Favrskov og Randers Amtsavis en trist nyhed: Den frivillige organisation mod madspild, Del Maden, var nødt til at lukke og slukke på grund af manglede ressourcer.

Det kan ikke være meningen, at de frivillige organisationer skal knokle både hverdage og helligdage for at løse det store samfundsproblem, som madspild er, og ovenikøbet betale deres drift og udgifter ud af egen lomme.

Selina Juul
Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild af Mad

Del Maden var en frivillig jysk forening, der indsamlede god, frisk overskudsmad fra supermarkeder, restauranter og fødevareproducenter og uddelte maden til socialt udsatte børn og voksne.

I deres levetid har Del Maden indsamlet over 60 tons overskudsmad og ydet gratis madhjælp til 130 udsatte husstande. Hvis Del Maden kunne få solid økonomisk støtte til drift og til at ansætte folk, ville Del Maden have overlevet.

Frivillige trækker læsset
Stop Spild Af Mad bevægelsen er netop fyldt 12 år.

I dag er madspild på alles læber, halvering af madspild i 2030 er en del af EU’s og FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, og Danmark har sågar fået en tænketank, Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, ONE\THIRD, hvor jeg er frivilligt bestyrelsesmedlem, som er tovholder på en ny National Madspildsdag, der fejres verden over den 29. september.

Det er fortsat vigtigt at sætte ind mod madspild. Alene i Danmark smider vi ifølge Miljøstyrelsen årligt over 700.000 tons madspild ud, og det koster ifølge Landbrug & Fødevarer danske husholdninger 13,5 milliarder kroner om året. På verdensplan går årligt op mod en tredjedel af maden, ifølge FN, spildt eller tabt.

Men kampen mod madspild i Danmark bæres for det meste på skuldrene af frivillige og velmenende danskere. Det kan ikke være meningen, at de frivillige organisationer skal knokle både hverdage og helligdage for at løse det store samfundsproblem, som madspild er, og ovenikøbet betale deres drift og udgifter ud af egen lomme.

Opret en national fond 
Derfor foreslår jeg til politikerne, som netop skal i gang med forhandlingerne om næste års finanslov, at afsætte penge på finansloven til oprettelsen af en statsfinansieret National Fond for Forebyggelse og Reduktion af Madspild.

Fondens formål kan være at give vedvarende støtte til kampen mod madspild fra jord til bord, herunder alt fra forskning til kampagner - men også at yde vedvarende støtte til økonomisk drift af frivillige velgørende organisationer såsom Stop Spild Lokalt, Projekt Hjemløs, Mad med Hjertet, Mad til Alle, Kolding Madhjælp og lignende, som aftager overskudsmad fra lokale supermarkeder og fødevareproducenter og videreformidler disse til fattige familier, hjemløse og udsatte.

I England er de allerede godt i gang - den engelske regering har afsat en pulje på 15 millioner britiske pund (123 millioner kroner) til at støtte projekter, initiativer og organisationer mod madspild. I USA har man lavet en tilsvarende madspildsfond på en million dollars svarende til seks millioner kroner. 

Coronakrisen har påvirket alle i vores samfund og især dem, som er samfunds allermest sårbare. At afhjælpe madfattigdom og at kæmpe mod madspild er fortsat rigtig nødvendigt i disse coronatider.

Covid-19 fører også en række økonomiske udfordringer og en stigende arbejdsløshed med sig, som understreger vigtigheden af at hjælpe hjemløse og socialt udsatte.

Men hvis kampen mod madspild er primært afhængig af frivillige og velmenende danskere, risikerer den at dø helt ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Selina Juul

Stifter og bestyrelsesformand, Stop Spild Af Mad, iværksætter, forfatter
BA, grafisk kommunikation (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2006)

0:000:00