Debat

Direktør for LOS: Vi har ikke brug for filantropisk populisme

Velfærdsområdet er komplekst. Jeg er derfor skeptisk over for at lade tilfældigt udvalgte borgere bestemme brugen af store summer penge. Fondes indsigt, kapital og samarbejde kan hjælpe med at udvikle effektive velfærdsinitiativer, skriver Mads Roke Clausen.

På velfærdsområdet i Danmark har vi store udfordringer. Vi slås med at løse de klassiske sociale problemer som for eksempel hjemløshed og social udsathed. Men samtidig er der opstået nye sociale og sundhedsmæssige problemer som psykisk mistrivsel, opbrud i familiestrukturen og livsstilssygdomme, skriver Mads Roke Clausen.
På velfærdsområdet i Danmark har vi store udfordringer. Vi slås med at løse de klassiske sociale problemer som for eksempel hjemløshed og social udsathed. Men samtidig er der opstået nye sociale og sundhedsmæssige problemer som psykisk mistrivsel, opbrud i familiestrukturen og livsstilssygdomme, skriver Mads Roke Clausen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mads Roke Clausen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På min løbetur en smuk vinterdag med blå himmel og masser af sne for et par uger siden, mødte jeg ved et tilfælde en gammel kollega.

Hun er nok Danmarks mest indsigtsfulde ekspert i offentlige sociale investeringer og arbejder nu i et stort konsulenthus.

Temadebat

Skal almindelige borgere have indflydelse på uddeling af private midler?

En østrigsk millionærarving har bedt 50 udvalgte borgere omfordele hendes formue. Men hvad er fordele og ulemper ved at lade almindelige borgere få indflydelse på, hvordan private og offentlige midler bliver distribueret? Det sætter Altinget Fonde og Civilsamfund til debat.

Om Altingets temadebatter:
Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne. Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning. Har du lyst til at bidrage til debatten? Så er du velkommen til at skrive til Katja Gregers Brock.

Mens vi fulgtes ad med sneen knirkende under løbeskoene, spurgte jeg, hvordan det gik.

”Det går ikke så godt,” svarede hun, og fortsatte:

”Jeg er ansat til at hjælpe med at lave langsigtede, sociale investeringer."

"Men lige nu er jeg kun ude og gøre det modsatte, altså, lave kortsigtede besparelser."

"Vi løser ingenting på den måde, og det er lidt perspektivløst.” Vi stod lidt sammen og sparkede i sneen.

Så skulle vi videre. Men inden hun løb, sagde hun:

”Du må forstå, Mads, at kommunerne på en måde er nogle meget stressede organisationer."

"Der er masser af søde og dedikerede medarbejdere. De kæmper for bare at holde driften kørende, men der er intet, absolut intet, overskud til udvikling.”

Læs også

Uddeling af midler

Et par dage senere læste jeg en artikel i The Guardian om Marlene Engelhorn.

Hun har etableret et råd af tilfældigt udvalgte borgere i Østrig, som skal bestemme, hvad 25 millioner euro, som hun har arvet, skal anvendes til.

Hvis de udvalgte borgere ikke kan blive enige, så går pengene tilbage til Engelhorn.

Det skal retfærdigvis nævnes, at Engelhorns egentlige formål er at sætte fokus på, at de superrige borgere i samfundet.

Efter hendes opfattelse, betaler de alt for lidt i skat.

Hendes uddeling af de mange millioner kan derfor ses, som en form for løftestang til at fremme debatten om skat for den 1 procent rigeste del af befolkningen.

Tvivlsomme uddelingsprincipper

Personligt har jeg sympati for Engelhorns dagsorden om skat for de superrige.

Mere skeptisk er jeg overfor hendes uddelingsprincipper.

Der er mange potentielle faldgruber, når man skal udvikle nye løsninger i et komplekst og sammenhængende velfærdssystem

Mads Roke Clausen
Direktør for Landsorganisationen for sociale tilbud

Her er min forklaring:

På velfærdsområdet i Danmark har vi store udfordringer. Vi slås både med at løse de klassiske sociale problemer som for eksempel hjemløshed og social udsathed.

Men samtidig er der opstået nye sociale og sundhedsmæssige problemer som psykisk mistrivsel, opbrud i familiestrukturen og livsstilssygdomme.

Ydermere er det kendetegnende for vores samfund i dag, at forandringerne kommer langt hurtigere, end vi har set tidligere.

Vi lever i et højhastighedssamfund, hvor nye risici og problemer rammer os hurtigere end før.

Og samtidig er kommunerne sandet til i drift, bureaukrati og stress og har – som min gamle kollega fortalte – ikke overskud til at udvikle indsatserne på velfærdsområdet.

Brug for fondenes innovationskraft

Kort sagt: Vi står i problemer til halsen.

Kommunerne, som immervæk står for knap to tredjedele af kapaciteten på socialområdet, har begrænset overskud til at udvikle nye løsninger.

I den nuværende situation har vi mere end nogensinde før brug for fondenes innovationskraft.

Vi har brug for fonde, som med indsigt, kapital, risikovillighed og i samarbejde med myndigheder og målgrupper kan udvikle nye og effektive velfærdsindsatser.

Der er mange potentielle faldgruber, når man skal udvikle nye løsninger i et komplekst og sammenhængende velfærdssystem.

Eksempelvis at alle i målgrupperne skal have lige adgang til hjælp, og at indsatserne ikke må blive umyndiggørende og patroniserende.

Brug for nye metoder til at sikre kapacitet

Samlet set er jeg derfor skeptisk over for at lade tilfældigt udvalgte borgere bestemme anvendelsen af en forholdsvis stor sum penge.

Vi har brug for fonde, som med indsigt, kapital, risikovillighed og i samarbejde med myndigheder og målgrupper kan udvikle nye og effektive velfærdsindsatser

Mads Roke Clausen
Direktør for Landsorganisationen for sociale tilbud

For det første fordi uddelingerne risikerer at ende i en form for filantropisk populisme. Hvor man prioriterer de problemer, som er mest populære, eller hvor målgrupperne er lettest at identificere sig med.

For det andet fordi det kræver indsigt at have øje for de systemiske og komplekse sammenhænge, som gør sig gældende på velfærdsområdet.

Derfor kan Engelhorns metode risikere at skabe mere rod end resultater.

Men vi er nødt til at udvikle nye metoder, der sikrer både kapacitet til udvikling og økonomi.

Og ikke mindst nye indsatser, så vi hjælper de rigtige mennesker på de rigtige måder.

Jeg ser derfor frem til at følge Engelhorns modige kampagne og – hvem ved – måske bliver jeg klogere undervejs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

0:000:00