Debat

Konservative: Forskning er intet uden tillid

DEBAT: Der er behov for at vise tillid til dem, der tør at tænke nyt og finde på nye løsninger. Ellers får vi ikke nok ud af at investere i forskningen, skriver Anders Johansson fra Konservative.

Foto: ft.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Johansson (K)
Uddannelses- og forskningsordfører

Uden forskning blev vi sygere, døde tidligere og havde lavere levestandard. Vi skal have tillid til forskningen.

Forskning er en af grundstenene i vores samfund. Uden forskning ville udviklingen af samfundet, brugen af teknologi, samt vores stadigt stigende levealder ikke have nået de højder, som vi oplever i dag.

Det er vigtigt, at vi forsat bliver ved med at investere i forskning og udvikling. Vi har brug for nye metoder, nye teknologier og ny viden. Vi skal fortsat forske, så vi kan bekæmpe sygdomme, imødegå klimaforandringer og opnå en stadig stigende levestandard og så videre.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men hvad nytter det at investere i forskning og udvikling, hvis vi ikke stoler på og har tillid til de resultater, forskningen føder?

Det er ikke nok at investere i forskning. Vi skal også have tillid til de resultater og metoder, forskerne finder frem til. Ellers bliver metoderne, behandlingen og teknologierne aldrig en del af udviklingen i samfundet, og investeringen i forskningen vil være spildt.

Derfor er det min appel, at vi forsat viser tillid til dem, der tænker nyt og finder på nye løsninger.

Anders Johansson, uddannelses- og forskningsordfører for Konservative

En nylig offentliggjort rapport fra Statens Serum Institut viser, at kun lidt over 40 procent af pigerne fra årgang 2003 indtil nu har fået HPV-vaccinen. Tidligere har andelen ligget på omkring 90 procent. Vi bliver nødt til at vise tillid til forskerne og de nye behandlingsmetoder.

Kørt rundt i hestevogn

Havde det ikke været for vores nysgerrige natur og gåpåmod, havde vi måske den dag i dag stadig kørt rundt i hestevogn og haft familiemedlemmer, der døde af lungebetændelse.

Tag for eksempel medicinalområdet. De sidste 100 år har der været en utrolig udviklingen inden for medicinalforskningen. Dette kan vi alene takke dygtige forskere for. I dag er der ingen, der tvivler på penicillins egenskaber, og hvordan den har hjulpet adskillige millioner mennesker.

Det gælder også vaccinen imod polio. De seneste 60 år er forekomsten af polio faldet drastisk på grund af en massiv verdensomspændende vaccinationskampagne. Resultaterne af forskningen er blevet en selvfølgelighed i hverdagen.

Samfundet skal vise tillid
Et andet eksempel er fra det grønne område. Vindmøller og stadig bedre batterier bliver en vigtig del af den grønne omstilling. I dag er det nok de færreste, der forbinder en mølle med forarbejdning af korn som det første, som de historisk set blev brugt til.

Dette er bare tre eksempler på, hvor markant forskning og udvikling har ændret vores hverdag på. Vi har taget resultaterne af forskningen til os og gjort det til en del af hverdagen i det enogtyvende århundrede.

Det er altså ikke nok, at forskerne finder nye løsninger og at virksomhederne investerer i udvikling af nye teknologier og metoder. Vi som samfund og enkeltindivider skal også have tillid til løsningerne og gøre brug af dem.

Det er svært at spå om, hvilke resultater, forskerne i fremtiden vil finde, og hvilke nye teknologier, virksomhederne vil tage i brug. Men sikkert er det: Hvis vi ikke formår at gøre teknologiske nybrud til selvfølgeligheder i hverdagen, rykker vi ikke os selv og vores samfund fremad.

Med forskning sikrer vi, at vi kan give et stærkere og rigere Danmark videre til de generationer, der kommer efter os.

Derfor er det min appel, at vi forsat viser tillid til dem, der tænker nyt og finder på nye løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Johansson

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Svendborg Kommune, senior fondschef, Koncenton
skibsmægler

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024