Rekordfå modtog frie forskningsmidler i 2016

BEVILLINGER: I 2016 har kun 386 forskningsprojekter fået bevilget midler fra Det Frie Forskningsråd, hvilket er det laveste antal i Det Frie Forskningsråds historie. Det viser rådets årsrapport. Vi har måttet afvise topprojekter, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Aldrig før er så få forskningsprojekter kommet gennem nåleøjet hos Det Frie Forskningsråd end sidste år.

Mens der i 2014 og 2015 blev bevilget forskningsmidler til i alt 542 projekter hvert år, blev der sidste år kun givet penge til 386 forskningsprojekter. Det viser Det Frie Forskningsråds årsrapport for 2016, som bliver offentliggjort tirsdag.

Det er stramme budgetter forårsaget af regeringens nedskæringer på Det Frie Forskningsråd, der har ført til at så få forskningsprojekter sidste år fik støtte, slår bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen fast.

Dokumentation

Om Det Frie Forskningsråd

Det Frie Forskningsråd består af en bestyrelse og et antal faglige forskningsråd og yder støtte til forskningsprojekter baseret på forskernes egne initiativer.

Ved uddeling af midler på baggrund af forskernes initiativer inden for alle videnskabelige hovedområder varetager rådet en afgørende rolle i gennemførelsen af vigtige, nyskabende projekter.

Rådet har til ansvar at bidrage til udviklingen af det forskningsfaglige niveau i Danmark, herunder fremme internationalisering af dansk forskning, forskningsfaglig formidling og anvendelse af dansk forskning. Midlerne uddeles til enkelte forskere på baggrund af fri og åben konkurrence.

Der er fem faglige forskningsråd under Det Frie Forskningsråd:

  • Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation yder støtte til forskning inden for alle grene af kultur, æstetik, sprog, historie- og erkendelsesfagene.
  • Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers yder støtte til forskning inden for alle aspekter af forskning rettet mod grundvidenskabelige spørgsmål inden for naturvidenskab, datalogi og matematik med et erkendelsesmæssigt, men ikke nødvendigvis anvendelsesmæssigt, sigte.
  • Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv yder støtte til forskning inden for de centrale samfundsvidenskabelige discipliner samt en række særlige områder, der i nogen grad ligger på tværs af de traditionelle hoveddiscipliner.
  • Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom yder støtte til forskning inden for alle aspekter af grundvidenskabelig, translationel, klinisk og samfundsmedicinsk forskning i relation til menneskers sundhed og sygdom.
  • Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion yder støtte til grundlagsskabende forskning inden for teknologi og produktion, som er motiveret af en konkret problemstilling eller et klart anvendelsesmæssigt perspektiv, og som er rettet mod løsningen af denne problemstilling, udvikling af nye teknologier og nye produktionssystemer eller mod nye måder at dække samfundets behov.

Kilde: Finanslov 2017


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00