S ser et akut behov for mere erhvervsrettet forskning

FORSKNINGSMIDLER: Socialdemokraterne aflyser midlertidigt målsætningen om, at 60 procent af forskningsmidlerne skal gives som basismidler. Lav vækst og økonomisk krise giver et skrigende behov for mere erhvervsrettet forskning, siger S.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Det er et skridt væk fra fuldstændig frie basismidler til at sige, at det er basismidler målrettet mod at udvikle erhvervslivet.

Rasmus Prehn (S)
Forskningsordfører
Fakta
S-SF's erhvervsforskningscentre

Fire nye erhvervsforskningscentre tildeles samlet set årligt 500 mio. kr. som "frie midler" af de kommende års nye basismidler.

Centrene tilknyttes et eksisterende universitet efter en udbudsrunde, hvor universitetet med det bedste tilbud vinder opgaven. Centrene skal have fokus på velfærdsteknologi, miljø, klima samt sundhed og forebyggelse.

Erhvervsforskningscentrene skal have integrerede eliteuddannelsesforløb på kandidatniveau.


Kilde: Fair Løsning 2020
Der er et akut behov for mere erhvervsrettet forskning, mener S og SF. Det er årsagen til, at de to partier i sidste uge, noget overraskende, i forbindelse med deres 2020-plan lancerede et forslag om at oprette fire nye erhvervsforskningscentre på landets universiteter.

De nye centre skal finansieres med 500 mio. kr. om året i form af penge, som ellers var tiltænkt som nye basismidler til universiteterne. Med det forslag går S stik imod partiets egen årelange målsætning om, at mindst 60 procent af de offentlige forskningsmidler skal gives som basismidler, som universiteterne frit kan disponere over.

Det har ført til hård kritik fra Danske Universiteter, som mener, at det vil udsulte den frie forskning og begrænse muligheden for at skabe vækst inden for områder, der ikke på forhånd er definerede og velkendte.

Hos S erkender man, at forslaget vil betyde, at basismidlernes andel vil falde fra de nuværende 56 procent af de samlede forskningsmidler.

0:000:00