Debat

S: Vi skal undgå en corona-generation med opkvalificering og uddannelse

DEBAT: Skal vi forhindre at coronakrisen får langsigtede konsekvenser for de unge, kræver det, at vi holder fokus på opkvalificering og uddannelse, skriver Kasper Sand Kjær (S).

Unge og
studerende er i farezonen for at blive de største tabere i kølvandet efter en
krise, skriver Kasper Sand Kjær (S).
Unge og studerende er i farezonen for at blive de største tabere i kølvandet efter en krise, skriver Kasper Sand Kjær (S).Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kasper Sand Kjær (S)
Uddannelsesordfører

Corona – og nedlukningen, som fulgte i kølvandet – har vendt op og ned på alle danskeres hverdag.

Mange har mistet jobbet, mens andre har været på massivt overarbejde. Nogen har passet jobbet hjemmefra, samtidig med at de har passet børnene hjemme.

Også for landets studerende har hverdagen set anderledes ud, end den plejer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Pludselig har både undervisere og studerende skulle vænne sig til virtuel undervisning.

Prøver og eksamener har været udskudt og aflyst. Der har ikke været adgang til laboratorier og andre undervisningsfaciliteter.

Vi ved fra tidligere kriser, at vi risikerer at tabe en hel generation på gulvet, for arbejdsløshed og lønniveau kan bide sig fast og forfølge de unge hele livet. 

Kasper Sand Kjær (S)
Uddannelsesordfører

Og ikke mindst har hele det sociale aspekt, som er en stor del af at gå på en uddannelse, været minimeret.

Vi skal undgå en corona-generation
Det har stillet store krav til os alle sammen, og ingen er sluppet for at skulle omstille sig. Generelt er det gået rigtig godt. Danskerne har tilsidesat egne snævre interesser og udvist samfundssind. Og det kan vi være stolte af!

Og særligt kan den ungdomsgeneration, der i solidaritet med de grupper, som er i risiko for at blive alvorligt syge af covid-19, har taget en stor del af ansvaret på sig, være stolte af sig selv og deres generations samfundssind.

Men stormen er ikke redet af endnu, og vi skal bevare fokus på de konsekvenser, der kan risikere at opstå i den kommende tid. Unge og studerende er i farezonen for at blive de største tabere i kølvandet efter en krise.

Nyuddannede uden erfaring ender ofte bagerst i arbejdsløshedskøerne, og de senest ansatte er ofte de første, der bliver fyret.

Vi ved fra tidligere kriser, at vi risikerer at tabe en hel generation på gulvet, for arbejdsløshed og lønniveau kan bide sig fast og forfølge de unge hele livet. Vi må ikke tabe den her ungdomsgeneration på gulvet.

Vi må ikke sidde om 10 eller 15 år og tale om ”corona-generationen”. Og derfor skal der handles nu.

Vi ved, at mange studerende har haft studiejobs på cafeer, restauranter, hoteller og andre arbejdspladser, der er hårdt ramt af corona.

Læs også

Derfor har vi i første omgang sørget for at holde hånden under de studerendes økonomi ved blandt andet at udvide mulighederne for SU-lån og slutlån, så de studerende alligevel kan få enderne til at mødes.

Derudover har regeringen sammen med et flertal i Folketinget aftalt, at alle SU-modtagere skal have udbetalt 1.000 kr. skattefrit som en del af sommerpakken.

Uddannelse ruster til fremtiden
Det er vigtigt, at vi hjælper studerende nu og her. Men min reelle bekymring er i virkeligheden de konturer, der tegner sig i horisonten, hvis ikke vi gør noget, for at alle unge kommer med. Og den bedste måde at få alle med er gennem uddannelse.

Derfor er jeg glad for, at vi sammen med folketingets øvrige partier har indgået en aftale om at oprette 5000 ekstra studiepladser på de videregående uddannelser i 2020 og 2021.

Det betyder, at der bliver ekstra kapacitet til at optage unge, som måske har mistet et ufaglært job, eller som ikke kan tage på den store jordomrejse i sabbatåret.

Unge, som ellers havde gået ledig, kan nu i stedet ruste sig til fremtiden.

Tilsvarende er trepartsaftalen om lærepladser et godt eksempel på, hvordan vi får alle unge med.

Aftalen hjælper virksomheder, som er økonomisk trængte under krisen, med at gøre det økonomisk overskueligt at oprette lærepladser. Det sikrer, at unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse, kan gennemføre den.

Aftalerne viser vejen ud af krisen. I en krisetid risikerer vi at tabe de unge.

Og skal vi forhindre, at nogen falder igennem, kræver det et konstant fokus på opkvalificering og uddannelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

0:000:00