Universiteter vil samarbejde om arktisk forskning

FORSKNING: Tre danske universiteter er onsdag og torsdag værter for en konference, der skal sætte fokus på øget samarbejde mellem danske institutioner om arktisk forskning.

Aarhus Universitets forskningsstation Villum Research Station i Nordøstgrønland.
Aarhus Universitets forskningsstation Villum Research Station i Nordøstgrønland.Foto: Aarhus Universitet
Andreas Krog

DTU, Københavns Universitet og Aarhus Universitet har onsdag og torsdag sat knap 140 forskere, undervisere, og myndigheder samt repræsentanter for Færøerne og Grønland stævne på Hindsgavl Slot i Middelfart. På dagsordenen står en diskussion af, hvordan danske forskningsinstitutioner kan styrke samarbejdet i Arktis.

”Nye isfri ruter, eftersøgning af mineraler og olie i undergrunden og stigende interesse fra stormagterne om Arktis' fremtid og placering i det geopolitiske spil. Det er nogle af de udfordringer, som vi står overfor i blandt andet Grønland, hvor klimaforandringer, gnidninger om rigsfællesskabet og sociale udfordringer heller ikke gør hverdagen lettere,” skriver arrangørerne i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Derfor skal der tænkes utraditionelt og på tværs af den gængse opdeling af forskningen i det arktiske område, hvor Danmark i forvejen har en lang tradition og dermed et forspring i forhold til de mange aktører og lande, som forsøger at få indflydelse på det kæmpemæssige store område, hvor alene Grønland udgør to millioner kvadratkilometer – cirka 50 gange større end Danmark.” 

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00