Debat

Videnskabernes Selskab: Politiske styring står i vejen for næste danske Nobelpris

Der har aldrig været flere penge til dansk forskning. Men pengene skal bruges klogere, hvis vi også i fremtiden skal have forskning af en kvalitet, der kaster Nobelpriser af sig, skriver repræsentanter fra Videnskabernes Selskab.

Har vi den dag i dag rammebetingelser for forskning af den kvalitet, der også i fremtiden vil udløse Nobelpriser til forskere i Danmark?
Har vi den dag i dag rammebetingelser for forskning af den kvalitet, der også i fremtiden vil udløse Nobelpriser til forskere i Danmark?Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie-Louise Bech Nosch
Thomas Sinkjær
Jonas Krog Lind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nyslåede nobelprismodtager, Morten Meldal, faldt over klikkemien ved et tilfælde. Sådan kan man godt få indtryk af, at mange store videnskabelige opdagelser bliver til.

Men det er sjældent hele sandheden. Ud over talent og hårdt arbejde kræver det gode rammebetingelser at lave forskning på så højt niveau.

Da Morten Meldal gjorde sin opdagelse, havde han en fast stilling ved Carlsberg Laboratoriet og en centerbevilling fra Danmarks Grundforskningsfond. Sådan en bevilling giver økonomi til at ansætte dygtige folk omkring sig og indebærer en lang tidshorisont på helt op til 10 år. Det gav Morten Meldal tid og frirum til at tage afsæt i en utilsigtet kemisk reaktion og udvikle det, vi i dag kender som klikkemi. 

Danmarks Grundforskningsfond uddeler stadig centerbevillinger. Men det er også nærmest det eneste, der er det samme siden Morten Meldal gjorde sin opdagelse for over 20 år siden.

Så spørgsmålet er: Har vi den dag i dag rammebetingelser for forskning af den kvalitet, der også i fremtiden vil udløse Nobelpriser til forskere i Danmark?

Faktisk tegner der sig lidt af et paradoks.

Læs også

Politikerne styrer forskningen

Politikere og andre iagttagere kan konstatere på tallene, at der aldrig har været så mange penge til forskning i Danmark. Alligevel oplever forskere, at der både er ekstrem konkurrence om bevillinger, og at der konstant skal søges nye midler.

Det giver ikke ro til faktisk at fokusere på det vigtige, som er forskningen. Hvordan hænger det sammen?

En del af forklaringen er, at politikere i højere grad gerne vil styre forskningen.

Budskabet til politikere er simpelt: Undlad at sætte så tydelig retning på så stor en andel af midlerne til forskning. Øg basismidlerne, og afhold jer fra at definere detaljer for udmøntningen 

Prof. Marie Louise Nosch, Prof. Thomas Sinkjær og Jonas Krog Lind
Fra Videnskabernes Selskab

Der blev sat særlig turbo på tendensen i løbet af 00’erne med en ny universitetslov, der indførte ansatte i stedet for valgte ledere, og dermed satte den menige forsker næsten helt udenfor formel indflydelse. I de samme år oprettedes en række nye råd og fonde, der var mere konkurrence- og innovationsorienterede, og dermed mere styrende for forskningen.

Men også i de seneste år er der tegn på en stigende styringsiver. Forskningsreserven, der hvert år forhandles om blandt en række politiske partier, er gået fra under en mia. til næsten tre mia. kr. fra 2014 til 2022.

Det er en ganske markant stigning i midler, der udsættes for politisk prioritering. Og en langt større stigning, end vi i perioden har set for både de samlede eksterne midler og for basisforskningsmidler, om end en direkte sammenligning af tallene er vanskelig.  

En anden, men relateret tendens er vigtig at få med også. Siden omkring årtusindskiftet er der, som Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har vist, sket en markant stigning i eksterne forskningsmidler som andel af de samlede forskningsmidler på universiteterne (fra ca. 30 % til 45 %).

Den udvikling er ifølge en rapport fra Tænketanken DEA medvirkende til, at universiteter oplever at have færre midler, som de selv kan disponere over. For eksempel når de vil understøtte vigtig underfinansieret forskning eller udvikle talentfulde unge forskere, der endnu ikke har fået en forskningsbevilling.

Og således har vi i hvert fald en del af forklaringen på det tilsyneladende paradoks. Relativt færre basismidler og større styring på de stigende eksterne midler giver samlet set mindre frirum for forskere til at forfølge også vildskud som de utilsigtede kemiske reaktioner, Morten Meldal fandt for mere end 20 år siden.

Læg bånd på styringsiveren

Budskabet til politikere er simpelt: Undlad at sætte så tydelig retning på så stor en andel af midlerne til forskning. Øg basismidlerne og afhold jer fra at definere detaljer for udmøntningen. Det skal overlades til de offentlige fonde, universiteter og forskerne selv.

Der skal naturligvis satses på vigtige samfundsproblemer som for eksempel grøn omstilling, når vi står overfor ødelæggende klimaforandringer. Men det bør i højere grad ske ved, at universiteterne og forskerne inddrages og får mere frihed.

På den måde får forskerne rammebetingelser, hvor der i større grad er tid og frirum til, at der kan skabes banebrydende forskning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00