Her er årets mest læste forsvarsdebat

ÅRET DER GIK: Civilansattes magt i Forsvarets øverste ledelse og den danske veteranindsats er emner, der har optaget læserne af Altinget Forsvars debatspalter mest i 2020. Læs eller genlæs årets fem mest populære debatindlæg her.

Er de uniformerede i Forsvaret reduceret til marionetdukker?

Det mener den tidligere forsvarsordfører for Nye Borgerlige, Klaus Kroll, der står bag årets mest læste debatindlæg.

Nu hvor året i dansk politik er ved at rinde ud, har vi fundet de store regneark frem og set på, hvilke debatemner der har trukket flest læsere i 2020 på Altinget Forsvar. Et år, der foruden corona har budt på skandaler i Forsvaret og kras kritik fra Nato.

Her er de fem mest læste debatindlæg:

Klaus Kroll 1. De uniformerede i Forsvaret er reduceret til marionetter

Bragt 9. januar

Lige nu sidder civilansatte på Forsvarets øverste ledelse, og de uniformerede er reduceret til marionetter. Trine Bramsen bør reformere Forsvaret ved at lægge styrelserne tilbage under kommandoer med en uniformeret chef, mente Klaus Kroll, forfatter, kaptajn af reserven og tidligere forsvarsordfører for Nye Borgerlige.

"Uniformen er blevet skubbet ud til fordel for koncernstyringschefer, direktører og civile med henblik på at trække Forvaret tættere på ministeren og det politiske lag."

Læs indlægget her.

Jacob Panton-Kristiansen2. Krigsveteran: Den danske veteranindsats er noget rod

Bragt 4. marts

Der er ingen rød tråd i veteranindsatsen. Lige nu bliver der udbetalt tårnhøje millionerstatninger til nogle veteraner, mens andre intet får, mente Jacob Panton-Kristiansen, der har startet en forening for dem, der ikke vil være en del af veteranindsatsens rod.

"Én ting er helt sikkert: Du finder ikke en folketingspolitiker, som tør at sige dét, jeg har skrevet, højt. Men du finder mange, som tænker tanken."

Læs indlægget her.

Bjarne Laustsen3. Laustsen: Forsvaret køber forkert og for billigt

Bragt 6. august

For at sætte gang i økonomien efter coronakrisen bør man mobilisere Forsvarets milliardbudget hos danske virksomheder frem for at lade nabolandene nyde fortjenesten, skrev Bjarne Laustsen (S).

"Jeg har forsøgt at råbe op i årevis, og det er da også lykkedes at få fjernet nogle af de mest tåbelige regler, som vores bureaukrater og vores velbetalte Kammeradvokat ellers vogter nidkært over."

Læs indlægget her.

Klaus Kroll 4. Politikere har skabt syg kultur i Forsvaret

Bragt 26. august

Skandalerne i Forsvaret har rod i en gennemgribende bureaukratisering og akademisering af organisationen, som ikke længere er et forsvar, men en koncern, mente Klaus Kroll.

"De enkelte individer, der går langt over grænsen, er individuelt ansvarlige, men den struktur og dermed kultur, som de arbejder i, er blevet syg."

Læs indlægget her.

Peter Viggo Jakobsen5. Ekspert om Nato-kritik: Danmark skal enten skrue op for forsvarsbudgettet eller ned for ambitionerne

Bragt 2. december

Det er blevet dyrere at være kerneland i Nato, og Danmark bruger slet ikke penge nok. Der skal bruges flere penge, ellers skal selvforståelsen mindskes, skrev lektor Peter Viggo Jakobsen.

"Hvis forligskredsen ikke vil skrue op for forsvarsbudgettet, vil den stå sig bedst ved at skrue ned for statusambitionerne og kernemedlemsretorikken. Det er pinligt at høre på alle undskyldningerne for, hvorfor Danmark ikke skal leve op til to procent-kravet."

Læs indlægget her

Glædelig jul og godt nytår fra Andreas Krog, redaktør, Altinget Forsvar, og Kristian Andersen, Altingets debatredaktør.

Forrige artikel Spionerne tog rampelyset i 2020 Spionerne tog rampelyset i 2020 Næste artikel Danmarks første nye kampfly bliver seks måneder forsinket Danmarks første nye kampfly bliver seks måneder forsinket
Stormomsust eks-departementschef får nyoprettet post i Udenrigsministeriet

Stormomsust eks-departementschef får nyoprettet post i Udenrigsministeriet

SIKKERHED: Udenrigsministeriet opretter en ny stilling som "særlig repræsentant for nye trusler og teknologier". Den skal Forsvarsministeriets tidligere departementschef og tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Thomas Ahrenkiel varetage, mens tjenesten undersøges af en kommission.