Debat

Dansk Energi: Grønt forsvar kræver samarbejde med energisektoren

Energisektoren er en vigtig forsyningslinje, for at forsvaret kan opfylde sine grønne ambitioner. Men der kræves udvikling på området, skriver Jørgen S. Christensen.

For at mindske kompliceringen af energitransport kunne man begynde at kigge på blandt andet solceller til at producere energi "on-site", skriver Jørgen S. Christensen.
For at mindske kompliceringen af energitransport kunne man begynde at kigge på blandt andet solceller til at producere energi "on-site", skriver Jørgen S. Christensen.Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Jørgen S. Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimakrise kræver klimakamp. Derfor skal regeringen have ros for at køre de grønne kanoner i stilling i forsvaret. Først med klimapartnerskabet på området og senest med strategien for dansk forsvarsindustri.

Udover at strategien blandt andet sætter en tyk streg under, at cybersikkerhed har fået en mere fremtrædende rolle, er det første gang, at klima og grøn omstilling optræder i en dansk forsvarsindustriel strategi. Det er vigtigt. Alle sektorer må bidrage til vores klimamål.

Her er energisektoren en vigtig forsyningslinje for, at forsvaret kan opfylde sine grønne ambitioner. For klimakampen kræver, at vi gør vedvarende energi og grøn strøm til det bærende klimaelement på tværs af sektorer.

Fokus på lagring af energi

Forsvaret er et område, hvor forsyningssikkerheden af energi er kritisk, og mange af forsvarets skibe, fly og tunge køretøjer er kendetegnet ved teknologier, som ikke står først for i elektrificeringen. Det bliver yderligere kompliceret af, at forsvaret skal operere internationalt og i Danmarks tilfælde også i Arktis.

Internationale operationer og installationer i Arktis er kendetegnet ved, at transporten af energi ofte er kompliceret. For eksempel under krigslignende situationer hvor brændselskøretøjer er ”lette mål” for fjenden, eller i en arktisk kontekst hvor meget materiel skal flyves frem.

Et grønt forsvar kræver et samarbejde med energisektoren, som står klar i frontlinjen med klimakampens kraftigste våben: elektricitet

Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør, Dansk Energi

Et sted at starte er at producere energien til tekniske installationer ”on-site”. Solceller eller mikrovandkraft er oplagte teknologier at kigge på. Men sådanne teknologier vil typiske ikke have den samme styrbarhed og fleksibilitet, som vi kender fra en traditionel generator drevet af et fossilt brændsel.

Derfor skal der udvikles lagring – som i den forsvarsindustrielle strategi også er udpeget som et af de teknologiske prioritetsområder – og styring til de isolerede systemer, som en midlertidig militærbase eller en arktisk installation typisk er. Det kan for eksempel være batterilagring, men også mindre Power-to-X-anlæg, som kan installeres sammen med en fleksibel vedvarende energikilde, kan være en løsning.

Klimakampen kraftigste våben

Alt det kræver udvikling. Heldigvis har vi i Danmark et godt udgangspunkt med en styrkeposition indenfor grøn energiteknologi, som er skabt gennem et tæt samspil mellem det private og det offentlige. Derfor hilser vi det også velkommen, at regeringen med sin forsvarsindustrielle strategi ønsker at udvide samarbejdet med energisektoren i en anerkendelse af, at fremtidens trusler ikke kun er militære.

Ved at etablere et samarbejde kan vi i høj grad være med til at accelerere den omstilling, vi skal gennemføre nationalt for at blive et fossilfrit samfund, eftersom omkostningerne til sort energi ofte er høje på grund af de store transportomkostninger i krigszoner eller til arktiske områder. Samtidig er der et stort potentiale for at få skabt øget eksport via udbredelse af grøn energiteknologi på forsvarsområdet, som hele verden vil efterspørge.

Et grønt forsvar kræver et samarbejde med energisektoren, som står klar i frontlinjen med klimakampens kraftigste våben: elektricitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00