Debat

HKKF’s formand om værnepligt til kvinder: ”Tvang er ikke løsningen”

En overvægt af mænd ønsker værnepligt til kvinder, men det er ikke den rigtige vej at gå. Man bør i stedet øget fokus på soldaternes vilkår og på fastholdelse i Forsvaret, skriver Tom Block.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Tom Block
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Forsvaret findes der ikke køn. Der findes soldater. Men der er forskel på kønnene, når det kommer til værnepligten – og det skal laves om, hvis man spørger de danske mænd. Ifølge en meningsmåling gennemført af Epinion for Altinget svarer over 60 procent af de adspurgte mænd, at værnepligten også bør gælde for kvinder. Hos kvinderne lander procenten på 36.

I Forsvaret findes der ikke køn. Der findes soldater. 

Tom Block
Forbundsformand for HKKF – Soldaternes Fagforening

Det er ikke overraskende, for det er et emne, der har været diskuteret og talt meget om. Når årgangene bliver mindre, får vi på et tidspunkt brug for at rekruttere en større andel af kvinder til Forsvaret, hvis ikke der skal være for mange ledige stillinger. Men tvang er ikke løsningen. Vi bør i stedet arbejde på, at Forsvaret bliver en attraktiv arbejdsplads, hvor folk gerne vil være.

Vi får ikke flere kvinder til at gøre karriere i Forsvaret ved at tvinge dem. Når man ønsker at lave lovændringer, der sidestiller mænd og kvinder i værnepligten, går man i ligestillingens navn ind og forringer kvindernes vilkår – i stedet for at skabe bedre forhold for mændene.

Lugten i bageriet

Allerede tilbage i august foreslog Værnepligtsrådet, at kvinder får byttet deres værneret ud med værnepligt, så de er på lige fod med deres mandlige kollegaer. Blandt argumenterne for dette lød det, at uligheden gav mændene anledning til at stikke til kvinderne.

Når kvinder i Forsvaret bliver udsat for dårlige oplevelser, så bør ledelsen gribe ind og agere.

Tom Block
Forbundsformand for HKKF – Soldaternes Fagforening

Og der ér en udfordring med kulturen i Forsvaret – men vi bør se nærmere på, hvad der ligger bag, når kvinderne vælger at stoppe i Forsvaret og afbryde deres tjeneste. For er det kulturen? Eller er det arbejdsforhold og -vilkår, som ikke står mål med forventningerne?

Det er en kendsgerning, at mange kvinder bliver mødt med ”hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, så kan du jo bare smutte”, når de stiller spørgsmålstegn ved forholdene. Og det er en kendsgerning, at mange kvinder må forlade tjenesten på grund af belastningsskader, som kunne undgås med en bedre tilrettelæggelse af uddannelsen.

Ledelsen bør sikre ordentlige forhold

Når kvinder i Forsvaret bliver udsat for dårlige oplevelser, så bør ledelsen gribe ind og agere. Det er deres ansvar som ledelse at være med til at sikre den bedst mulige og mest attraktive arbejdsplads.

Vores unge mennesker – kvinder som mænd – er i dag meget bevidste om, hvad de vil med deres arbejdsliv, hvad de vil acceptere, og hvilke muligheder de har. Derfor må og skal Forsvaret arbejde med kulturen og rammerne for deres ansatte.

Det skal være attraktivt at være soldat – man skal have lyst til at blive, bidrage og gøre karriere. Man skal ikke tvinges ind. Det er ingen tjent med. Heller ikke Forsvaret, der allerede nu døjer med ekstreme fastholdelsesproblemer.

Værnepligten er ikke billig – og den bliver ikke mindre omkostningstung ved at indkalde flere. Ressourcerne kunne bruges meget bedre på et forsvar med kompetente medarbejdere, som kan fastholdes i længerevarende tjenesteforløb.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00