Debat

Militærforsker til forsvarschef: Datacentre opvejer ikke behovet for mere militært isenkram

Når forsvarschef Flemming Lentfer siger, at vi skal investere i kunstig intelligens og databehandling, er det utvivlsomt en god idé. Men den forslåede løsning indeholder en række risici, som er afgørende at få belyst, skriver militærforsker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

Forsvarschef Flemming Lentfer taler med en soldat under et besøg hos Livgarden i september i år.
Forsvarschef Flemming Lentfer taler med en soldat under et besøg hos Livgarden i september i år.Foto: Thomas Reimann / Forsvarsgalleriet
Anders Puck Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forsvarschef Flemming Lentfer lægger i et interview i Altinget op til, at Danmark skal investere i kunstig intelligens og databehandling, inden vi køber flere kampvogne, skibe eller fly. Derfor skal der i det kommende forsvarsforlig etableres datacentre, som kan huse serverne i en dansk “defence information cloud”.

Den kommende informationssky skal ifølge forsvarschefen baseres på kommerciel teknologi, men opbygges af danske virksomheder. Der er således tale om et nationalt system, hvor Danmark selv vil stå for at designe og vedligeholde informationsskyen.

Forsvarschefens tanker er spændende, men er samtidig også et eksempel på hvorfor en offentlig debat om de militærfaglige anbefalinger er så vigtig.

Datacentre kan hackes eller fysisk ødelægges, og potentielt kan en angriber lamme hele Forsvaret med en computervirus.

Anders Puck Nielsen
Militærforsker, Forsvarsakademiet

Flemming Lentfer sætter fingeren på en af de helt store udfordringer i fremtidens militære operationer, nemlig at behovet for integration og databehandling vokser med stor hastighed. Men samtidig er der en række risici ved forsvarschefens foreslåede løsning, og det er vigtigt, at emnet er grundigt belyst, inden vi investerer milliarder i nye datacentre.

Danmark kan ikke opfinde sin egen løsning

Den første bekymring er, om en national dansk informationssky er den rigtige løsning. Der er sikkerhedsmæssige fordele i at eje sin egen infrastruktur, men det kan blive rasende dyrt at opbygge systemerne alene.

Dertil kommer at det danske forsvar i praksis sjældent vil arbejde i en rent national ramme. De komplekse operationer vil altid skulle udføres i samarbejde med andre lande, og derfor skal vores enheder udveksle data med enheder og hovedkvarterer i udlandet.

Hvis Danmark skal have sin egen militære informationssky, skal den således baseres på internationale standarder. Disse standarder er desværre ikke udviklet endnu, og det vil være risikabelt at udvikle noget som måske ikke er kompatibelt med vores allieredes systemer.

Et andet åbent spørgsmål er, hvorvidt en centraliseret informationssky overhovedet er en pålidelig løsning til militære systemer. Datacentre kan hackes eller fysisk ødelægges, og potentielt kan en angriber lamme hele Forsvaret med en computervirus.

Uanset hvor godt man sikrer informationsskyen, er det risikabelt at opbygge et militært kommando- og kontrolsystem rundt om et lille antal centrale forbindelsespunkter. 

Læs også

Fjender kan angribe militær informationssky

For at opbygge modstandsdygtighed skal man i stedet have en decentral struktur, hvor den militære koordination kan fortsætte, selvom dele af systemet tages ud af drift.

Et dansk datacenter skal således ikke være et centralt koordinationspunkt, men snarere en ligeværdig aktør på netværket som kan understøtte de operative enheder, så længe det virker. Et sådant såkaldt resilient system er ikke let at opbygge i praksis.

Desuden er det et problem, at Forsvaret i fremtiden skal indstille sig på kamp mod en ligeværdig modstander som Rusland eller Kina. Det giver en dobbelt udfordring i relation til tanken om en “defence information cloud”.

Vestlige militære organisationer har så småt opdaget, at teknologien er sårbar.

Anders Puck Nielsen
Militærforsker, Forsvarsakademiet

For det første har disse lande ekstremt skarpe kapaciteter til elektromagnetisk overvågning og krigsførelse, og det betyder, at vores enheder i stigende grad må indstille sig på at kæmpe med restriktioner for radiotransmission. Og for det andet kan de skyde satellitter ned, hvorfor vi ikke kan basere et system på satellitkommunikation.

Der er således en dobbelt udvikling inden for militære operationer. På den ene side er der en rivende teknologisk udvikling inden for distribueret data og kunstig intelligens. Men på den anden side har vestlige militære organisationer så småt opdaget, at teknologien er sårbar, og at afskrækkelse i fremtiden kun vil virke, såfremt vi også kan kæmpe uden de smarte datanetværk.

Stadig brug for kampvogne, skibe og fly

Det giver ingen effekt at have et hovedkvarter med et godt overblik, hvis der mangler enheder i den spidse ende til at reagere på det. Den sidste risiko, som jeg her vil nævne, er, at vi med et centraliseret datacentrer måske prioriterer hovedkvarteret og generalstabens overblik højere end kampkraften på marken.

Der er en jævnligt tilbagevendende debat om Forsvarets opbygning, som ofte illustreres med en analogi om, hvorvidt der er for mange høvdinge i forhold til antallet af indianere. Det er en på flere måder problematisk analogi, men den grundlæggende tanke er god nok: at vi skal passe på, at organisationen ikke bliver for tung i toppen. 

LÆS OGSÅ: Forsvarsanalytiker: Nato-rapport giver anledning til nytænkning af Danmarks forsvarsindsats

Når forsvarschefen siger, at vi skal investere i kunstig intelligens og databehandling, så er det utvivlsomt en god idé. Men det er uheldigt, hvis indtrykket bliver, at det kan ske i stedet for at investere i operative platforme. Danmark har også brug for flere kampvogne, skibe og fly for at være rustet til de nye sikkerhedspolitiske udfordringer.

Når forsvarschefen siger, at vi skal investere i kunstig intelligens og databehandling, er det utvivlsomt en god idé.

Anders Puck Nielsen
Militærforsker, Forsvarsakademiet

Budskabet bør derfor snarere være, at politikerne må vænne sig til, at operative enheder kommer til at koste mere.

Der var en periode i starten af 00’erne, hvor teknologi blev set som noget, der kunne reducere omkostningerne ved militære enheder, fordi man kunne automatisere opgaverne og opnå større effekt med færre ressourcer.

Sådan vil det ikke være i fremtiden. Der skal enhederne kunne kæmpe i et netværksforbundet miljø med højt tempo, men samtidig skal de også kunne kæmpe som i gamle dage, når alle systemerne er slukkede.

Det vil stille større krav til både teknologi og personel, men det vil mere være i de spidse ender end i et centralt datacenter et sted i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Lentfer

Fhv. forsvarschef, general, forsvarsministerens militærfaglige rådgiver
Flyvevåbnets Officersskole (1985)

0:000:00