Nye kampfly kan give politikerne flere muskler at spille med

AFSKRÆKKELSE: Danmarks nye F-35-kampfly vil give politikerne et nyt, afskrækkende stykke værktøj i den sikkerhedspolitiske værktøjskasse, mener chefen for det danske flyvevåben.

Når Danmark om fem år modtager de første af sine i alt 27 nye F-35-kampfly, så indvarsler det ikke bare nye tider for flyvevåbnets piloter og mekanikere, der skal lære at håndtere det nye avancerede 5.-generations-kampfly. Det varsler også nye tider og muligheder for de danske politikere. Det vurderer chefen for Flyvevåbnet og tidligere F-16-pilot, generalmajor Anders Rex.

"F-35 giver NATO og Danmark en mulighed for at agere militærstrategisk på en anden måde end i dag," forklarede Anders Rex, da han tirsdag talte ved en stor konference om Danmarks nye kampfly, arrangeret af Folk og Sikkerhed.

Eksempelvis når der skal "spilles med musklerne" over for fremmede lande i vores nærområde.

Login

 • Anmeld

  Henrik

  Hvad rækker 20 fly til

  De 7 fly skal forblive i USA. Det er altså kun 20 fly der kan bruges til "hvad som helst".
  Hvis f.eks 10 fly er på mission eller øvelse i udlandet. 2 stk står på værksted. Er der 8 fly tilbage.
  Russerne skal ikke udføre mere mange skinangreb før flyvevåbnet er løber tør F-35.
  Jeg tvivler meget på hvor mange muskler 20 F-35 giver.

 • Anmeld

  Peter · Hansen

  Forslå som en skrædder i helvede....

  Sølle 20 -27 fly gør ikke noget flyvevåben - har jeg næsten lyst til at sige, og hermed gjort.

  Man må spørge sig selv, om det antal fly for det første matcher fjendens på nogen måde, set i forhold til deres antal og muligheder.

  For det andet, så må overskriften være ironi, man kan nødigt mene, at 10-20 (max 20!) funktionelle fly vil give større muskler i forhold til de fly vi har i dag.

  Derudover synes jeg, at man mangler hele det arktiske perspektiv, hvor 98% af Danmarks areal ligger, her skal, så vidt jeg ved, ikke et eneste dansk fly udstationeres til overvågning og afværgelse, hvilket synes underligt, også med de nye muligheder og dermed de mange interesser, der er ved at fremkomme i Arktis. Iøvrigt opruster russerne betydligt i det område, med nye baser og genåbninger af gamle, så et eller andet sted, så skriger Danmarks fravær til himlen.

  Hvis nogen kan berette om strategien i det, så er jeg meget interesseret.