Partier kendte ikke til farer ved få fly

KAMPFLY: Det kommer bag på både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at man i 2016 købte så få nye kampfly, at piloterne kan få svært ved at få flyvetræning nok. Det kan i yderste konsekvens koste menneskeliv, vurderer Forsvaret.

Det vækker opsigt på Christiansborg, at Forsvaret i en intern risikoanalyse vurderer, at det i værste fald kan resultere i dræbte piloter og totalhavarerede fly, at forsvarsforligskredsen i juni 2016 besluttede kun at anskaffe 27 nye F-35-kampfly til erstatning for de nuværende 44 F-16-fly. Simpelthen fordi piloterne risikerer ikke at få nok træning.

”Det er ikke noget, der overhovedet har været oppe i forbindelse med forhandlingerne. Det bliver vi nødt til at have vendt i forligskredsen,” siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, som deltog i forhandlingerne i 2016.

Fatale konsekvenser
Oprindeligt var det planen at anskaffe 48 fly. Det blev sidenhen reduceret til 30 fly. Da partierne i forsvarsforligskredsen i juni 2016 valgte F-35 som Danmarks nye kampfly, så var man endt på 27 fly, efter at et eksternt konsulentfirma havde regnet sig frem til, at det var nok.

Login