Regeringen lægger op til analyse-bombardement

I omegnen af 35 analyser om alt mellem kampfly, værnepligt og krig i rummet skal ruste politikerne forud for de store og dyre beslutninger om indretningen af fremtidens danske forsvar. Det vil regeringen foreslå forligspartierne i denne uge efter en længere intern regeringsproces.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Andreas Krog

En række konsulenthuse kommer sandsynligvis til at få rigtig travlt i de kommende måneder med at lave analyser af stort og småt med relation til det danske forsvar og nutiden og fremtidens våben og øvrige kapaciteter.

SVM-regeringen lægger nemlig op til, at eksterne konsulenter skal udarbejde analyser af i omegnen af 35 forskellige emner på forsvarsområdet. Analyserne skal bruges til at klæde partierne bag forsvarsforliget bedst muligt på inden de kommende politiske forhandlinger om de delaftaler, som skal konkretisere rammeforliget fra juni i år.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også


Efter en længere intern proces er regeringen kommet frem til ikke mindre end omkring 35 emner, som man foreslår gennemanalyseret. På et tidspunkt var der 26-28 emner på tegnebrættet. Men nu er man altså landet på omkring 35, som vil blive præsenteret for forligskredsen i denne uge, erfarer Altinget.

Emnerne er blevet delt op i tre grupper. Den første gruppe består af syv analyser, som regeringen foreslår, skal lægge klar i slutningen af januar. De kommer blandt andet til at handle om opbygningen af en brigade, anskaffelse af flere F-35 kampfly, antiubådskrigsførelse, anskaffelse af kort- og langtrækkende luftforsvar samt værnepligt og satellitter.

Anden gruppe består af 10 analyser, som skal være færdig til april næste år. Det kommer blandt andet til at handle om veteranindsatsen og længere-rækkende præcisionsmissiler.

0:000:00