Debat

3F: Danmark har brug for tillidsbaseret forsyning

DEBAT: I Danmark skal vi satse på en tillidsbaseret forsyningssektor, mener David Gibson. Det giver den mest sikre og billigste forsyning til danskerne, og det sikrer samtidig sektorens "accountability", at den er drevet af kommuner og stat.

Den nuværende danske forsyningssektor har en indbygget ”accountability”, mener David Gibson fra 3F.
Den nuværende danske forsyningssektor har en indbygget ”accountability”, mener David Gibson fra 3F.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af David Gibson
Forhandlingssekretær, 3F

3F har længe interesseret sig for de vigtige spørgsmål, som Altinget rejser med denne debat. 

Vores indgangsvinkel har været baseret på en nøgtern tilgang og tese om, at de bedst tænkelige forhold omkring ejerskab og driften af forsyningssektoren har en afgørende betydning for alle vore medlemmer, både som borgere og som arbejdere.

En stabil og veldrevet leverance af drikkevand, strøm og varme og en effektiv behandling af alle affaldsprodukter er en forudsætning for fremdrift i det danske samfund og vores medlemmers velvære.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det skaber overskud både hos den enkelte borger og hele samfundet, når man har en veldrevet og stabil forsyningssektor.

Udmeldinger om konkurrenceudsættelse af forsyningssektoren medførte, at vi i 3F ønskede at få overblikket. Et overblik, der ikke alene var baseret på danske erfaringer, men et hvor vi kiggede uden for Danmark til de lande, som har indført privat ejerskab og drift med det erklærede formål at optimere og forbedre forsyningssektoren.

Udenlandske erfaringer peger på, at når vitalt vigtige forsyningsopgaver privatiseres, så stiger priserne - og fællesskabet samt ansvaret forsvinder. Det har i flere lande medført et pres for at ”genkommunalisere”.

David Gibson
Forhandlingssekretær, 3F

Resultatet blev den rapport, som Cevea lavede, og som var baggrund for en konference, 3F afholdt 8. november 2017.

Nyt buzzword: "accountability"
Rapporten og konferencen gav 3F et entydigt billede af, at vi i Danmark gør det rigtig godt og effektivt ved at satse på fællesskabet med forsyning baseret på en offentlig ejet og dreven forsyningssektor.

De udenlandske erfaringer peger på, at når vitalt vigtige forsyningsopgaver privatiseres, så stiger priserne - og fællesskabet og ansvaret forsvinder. Det har i flere lande medført et pres for at ”genkommunalisere” – et pres fra borgerne og det lokale erhvervsliv, som oplever ringere service og højere priser som et resultat af liberalisering.

Et nyt buzzword er ”accountability”. Netop den nuværende danske forsyningssektor har en indbygget ”accountability”.

For det første er offentlig ejede og drevne forsyninger underlagt loven om offentlig forvaltning, som gør det sværere at gemme sig bag henvisninger til forretningshemmeligheder, hvis en nysgerrig journalist vil bore i en sag.

Kommunalpolitikere sikrer lokal forankring
For det andet sidder lokale politikere ikke i bestyrelsen grundet deres tekniske viden, de sidder derimod på posterne for at sikre ”accountability” og borgernes lokale forankring og tillid til den forsyning, de modtager.

Professor Brian Vad Mathiesen skar det ud i pap under 3F’s konference. Det er afgørende vigtigt, at der findes tillid til forsyningen i et land – og den tillid findes i den nuværende danske styreform, det eksisterende ejerskab og reguleringen af dette.

Ifølge professor Mathiesen kommer det af en vigtig kombination af forbrugerejerskab og hvile‐i‐sig‐selv princippet.

Fordele ved at fortsætte med og udvikle modellen er;

  • Tillid fra erhverv og husholdninger – en tillid der let kan forsvinde efter privatiseringer.
  • Langsigtet projektering. Rammerne har været stabile over en lang årrække.
  • Store forandringer teknologisk over kort tid (investeringsvillighed) kan bedst forekomme indenfor stabile rammer.
  • Gennemsigtighed i priser ved åbne regnskaber er vigtig.

Tillidsbaseret forsyning
3F mener, at det er den tillidsbaserede forsyning, Danmark har brug for i den kommende tid. Fælleseje med tillid baseret på, at kommuner og stat garanterer drift og udvikling - samt en stabil regulering med krav om investeringer i ny teknologi - giver den meste sikre og billige forsyning, men også den forsyning, der giver den stabilitet, som fremmer investeringer i den grønne omstilling.

Udenlandske erfaringer har vist, at markedet ikke er særlig interesseret i langsigtede investeringer eller ”eksterne omkostninger”. - Netop to faktorer, som bør stå centralt for alle i debatten om fremtidens forsyning, hvor grøn omstilling, cirkulær økonomi og teknologisk udvikling er det, vi skal satse på. 

Fælleseje har været nøglen til den gode danske forsyningssektor, og sådan mener 3F fortsat, det bør være. Fælleseje er utvivlsomt den bedste ejerform, og vi skal stoppe med at skabe usikkerhed om dette og i stedet dreje lidt på reguleringen, så sektoren får de bedste muligheder for grøn omstilling, samarbejde og udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Gibson

Fhv. forhandlingssekretær, 3F

0:000:00