Debat

Concito: Europa bør reducere sin afhængighed af naturgas

Der er lave lagerbeholdninger på naturgas i Europa, og derfor kan vi den kommende vinter risikere at være afhængig af Ruslands naturgasforsyninger, skriver Torsten Hasforth. 

Energikrisen viser, at der er brug for langsigtede løsninger i Europa, så vi bliver mindre afhængige af naturgas - og dermed også Rusland, skriver Torsten Hasforth. 
Energikrisen viser, at der er brug for langsigtede løsninger i Europa, så vi bliver mindre afhængige af naturgas - og dermed også Rusland, skriver Torsten Hasforth. Foto: Henke Berg
Torsten Hasforth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Europa kigger ind i en priskrise for energi.

Tema

Stigende energipriser

På Altinget Forsyning sætter vi i den kommende tid fokus på de stigende energipriser, når vi spørger et panel af centrale aktører:

Hvad kan (og bør) vi gøre ved stigende energipriser i Danmark? Hvad kan blive de langsigtede konsekvenser, bl.a. for den grønne omstilling – og hvordan forhindrer vi dem?  

Mød panelet her:

  • Lars Aagaard, Dansk Energi
  • Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank
  • Torsten Hasforth, seniorøkonom i Concito
  • Sofie Holme Andersen, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd med fokus på økonomiske analyser af klimapolitik og grøn omstilling
  • Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos
  • Christine Brandstätt, adjunkt ved Copenhagen School of Energy Infrastructure, CBS

Vil du bidrage til debatten om stigende energipriser?

Så tøv ikke med at sende dit debatforslag til [email protected].

Det oplagte spørgsmål for europæiske beslutningstagere og forbrugere er, hvor længe denne tilstand vil vare, og om det er et midlertidig fænomen eller en mere permanent tilstand.

Svaret på det første spørgsmål er, at de høje priser vil være med os et pænt stykke tid endnu. Det er uundgåeligt.

Svaret på det andet spørgsmål - om dette er en mere permanent tilstand - afhænger af, om Europa kan accelerere den grønne omstilling væk fra naturgas.

Europa kigger ind i en vinter med høje energipriser

Sidste vinter blev de europæiske gaslagre tappet for 75 milliarder kubikmetre. Det er det, lagrerne er til for. De skal holde Europa forsynet med naturgas i de kolde måneder.

Lige nu ved vinterens komme står Europa med historisk lave lagre på 86 milliarder kubikmetre. Det er, hvad energieksperterne betegner som et stramt marked. Den formildende omstændighed er, at sidste vinter var relativ kold. Så det bliver den forhåbentlig ikke igen?

Der er en global energikrise på spil, men bekymringen for de lave lagerbeholdninger i Europa er med til at drive de høje naturgaspriser i Europa. Den høje pris er på sin vis et sundhedstegn. Det er, hvad der skal til for at reducere efterspørgsel og sikre, at priskrisen ikke også bliver en forsyningskrise.

Det er vigtigt at have for øje, at energiforsyningen er intakt. Europa er ikke løbet tør for gas. Det, de høje gaspriser også viser, er, at Europas evne til at tilpasse sit gasforbrug med kort varsel er meget begrænset.

Når både produktion og forbrug er, hvad økonomer beskriver som inelastisk, så får man høje priser.

Når Europa er afhængig af naturgas, så vil vi i sidste ende være afhængig af Rusland.

Torsten Hasforth
Seniorøkonom, Concito

Adgang til naturgas styres af Rusland

Der er gode penge at tjene på at være naturgaseksportør i disse dage.

Det er til glæde for særligt Rusland, der står for cikra 40 procent af EU’s gasforbrug. De europæiske forsyningstilsyns fællesorganisation (ACER) ser ingen evidens for, at Rusland aktivt holder naturgas tilbage. Gazprom, det russiske naturgasselskab, har også leveret på de kontrakter, som de har indgået.

Der er til gengæld ingen iver fra russisk side for at ile til med nye forsyninger i dette pressede marked. Når Europa er afhængig af naturgas, så vil vi i sidste ende være afhængig af Rusland. Det bedste Europa kan gøre er, at reducere sin afhængighed af gas og af Ruslands næsten monopol på dets forsyning.

Europa skal forny sit fokus på en grøn energiforsyning

Vind og sol er blevet en billig kilde til strøm.

Måske ikke med sikkerhed om levering i hvert sekund, men med sikkerhed om en lav pris og med relativ stor sikkerhed i leverance over et år. På vej ind i et blæsende efterår oplever Danmark i disse uger lavere elpriser, når vinden blæser og fortsat højere elpriser, når vinden løjer af, og naturgassen bestemmer elprisen.

Jo mere vind og sol, jo mindre vil behovet for naturgas være over et år.

Hvis naturgas fylder 500 af årets timer, er det et ti gange mindre problem, end hvis det skal fylde 5.000 af årets timer. Et lager har betydelig større effekt, jo større del af forbruget det kan dække. Det kan løses ved at bygge større lagre eller, mere nærliggende, ved at reducere det samlede forbrug.

Med en større andel af fluktuerende kilder skal der naturligvis sikres kapacitet til at lukke hullerne, når vinden ikke blæser. Der er naturligvis behov for fleksibilitet fra batterier, lagring og fleksibel efterspørgsel.

Det er den vigtige løsning til det enkelte døgn. Men over en lang vinter kan problemet kun løses ved at reducere Europas afhængighed af naturgas.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00