Debat

Dansk Affaldsforening: Mere frihed kan forløse affaldets grønne potentiale

DEBAT: Genbrug sparer på CO2, men fordi besparelserne ikke gøres op, og fordi afgifter og bureaukrati står i vejen for omstillingen, udnytter vi i dag ikke affaldets grønne potentiale, mener Dansk Affaldsforening. 

Affaldssektoren kæmper med afgifter og bureaukrati, og det hæmmer den grønne omstilling, mener Dansk Affaldsforening. 
Affaldssektoren kæmper med afgifter og bureaukrati, og det hæmmer den grønne omstilling, mener Dansk Affaldsforening. Foto: Colourbox
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Jakobsen
Formand, Dansk Affaldsforening

'Klima-' står foran 'energi- og forsyning' i det nye navn på Dan Jørgensens ministerium. Og selvom man skulle tro, at affaldssektoren som del af forsyningssektoren dermed kommer i tredje række, er det på ingen måde tilfældet.

Vi er tværtimod glade for, at vores nye minister sætter klimaet øverst på dagsordenen. Affald og klima hænger nemlig uløseligt sammen – selvom vindmøller, elbiler og flyrejser ofte løber med overskrifterne.

Usynlige CO2-besparelser
Den gennemsnitlige dansker udleder ifølge Concito cirka 19 ton CO2 om året – heraf fem ton alene relateret til produktionen af ’ting og sager’, som den grønne tænketank kalder det: vores hverdagsprodukter som for eksempel møbler, tøj og elektronik.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Udfordringen er, at den CO2-udledning, du sparer, ved at købe en sofa på dba.dk fremfor en ny (og omvendt, ved at du sælger din brugte sofa fremfor at smide den ud) ikke indgår i de nuværende CO2-regnemodeller.

Uanset regnemetoderne mener Dansk Affaldsforening, at det er sund fornuft at genbruge og genanvende, så vi sparer CO2-udledninger og andet ressourcetræk fra nyproduktion.

Det er generelt mest hensigtsmæssigt først at sikre kapacitet og lovgivningsmæssige rammer til at udnytte energien i vores eget restaffald, før vi for eksempel importerer ny biomasse.

Mads Jakobsen
Formand, Dansk Affaldsforening

Mere genbrug – bedre klima
Derfor har vi fremlagt vores klimaudspil Mere genbrug – bedre klima. Heripræsenterer vi en række forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til et bedre klima gennem CO2-reduktioner og smartere ressourceforbrug.

Vores forslag spænder over såvel design- og produktionsfasen som alle dele af affaldsfasen. Genbrug fylder meget, men også genanvendelse, affaldsenergi og deponering rummer muligheder for CO2-reduktioner.

Nogle af forslagene kan realiseres med et snuptag, andre kræver større ændringer i afgifter og lovgivning, mens endnu andre udstikker visioner, som kræver EU-lovgivning.

To af tidens store diskussionsemner – biomasse og plastik – har vi konkrete forslag til.

Afgifter skader omstilling
Vi ser gerne en lempelse af afgiften for energiudnyttelse af affaldstræ, som er trykimprægneret eller belagt med små mængder maling.

I dag bliver det træ i stor stil kørt til udlandet, hvor bedre afgiftsforhold gør det mere økonomisk attraktivt for særligt nedrivningsindustrien at få energiudnyttet affaldet. Dermed går Danmark glip af en grøn energikilde og skal i stedet betale forholdsvis mange penge for udenlandsk træ – med en mere tvivlsom CO2-profil – til afbrænding i vores biomasseværker.

Det er generelt mest hensigtsmæssigt først at sikre kapacitet og lovgivningsmæssige rammer til at udnytte energien i vores eget restaffald, før vi for eksempel importerer ny biomasse.

Læs også

På plastikområdet mener vi, at Danmark bør arbejde for, at plastikproducenterne i EU bliver en del af CO2-kvotesystemet, så kvoterne målrettes brugen af fossile materialer. På EU-plan skal der ligeledes indføres et iblandingskrav for genanvendt plastik i nye plastprodukter, så efterspørgslen på genanvendt plastik styrkes.

Vi håber også på, at regeringens forslag om en fordobling af afgiften på plastikposer blot er første del af en større revidering af miljøafgifterne på emballager, så de fremmer mere klimavenlige alternativer.

Væk med bureaukratiet
Fælles for alle forslagene i vores udspil er, at affaldssektoren får frihed til at indfri mål på flere bundlinjer: den miljømæssige, den økonomiske og den sociale.

Med andre ord skal vi væk fra tidligere tiders snævre fokus på kortsigtede, bureaukratiske – og tvivlsomme – effektiviseringer. Derfor glæder det os, at den meget omtalte McKinsey-rapport, som er blevet symbolet på ovenstående tænkning, er sorteret korrekt i affaldsspanden til papir, så den kan genanvendes til noget mere grønt.

Vi ser frem til at samarbejde med Dan Jørgensen og embedsmændene i hans ministerie og styrelser om at løse klimaudfordringen og yderligere styrke affaldssektoren rolle som bindeled i den cirkulære økonomi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mads Jakobsen

Formand, Dansk Affaldsforening

0:000:00