DI: Lån hos KommuneKredit eller private? Næppe nogen forskel

DEBAT: Hvis der bliver ryddet op i de manglende provenuopkrævninger i kommunerne, kan man spørge sig selv, om der er den store forskel på omkostningerne i KommuneKredit og hos private udbydere, skriver Karin Klitgaard.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri

Det kommer næppe til at få den store betydning, hvis de kommunale forsyningsselskaber i fremtiden skal låne penge til investeringer hos private pengeinstitutter.

Forsyningsselskaberne går i dag til KommuneKredit, når de skal have finansieret nye vand-, varme- og kloakrør. Det har vakt en del uro og debat, at regeringen i sin forsyningsstrategi foreslår, at finansieringen skal ske gennem private pengeinstitutter.  Men jeg mener ikke, at det gør en stor forskel for forbrugerne, om lånet er optaget i KommuneKredit eller hos andre udbydere. 

Kommuner glemmer at opkræve gebyr
Kommunerne skal overholde både dansk lovgivning og EU’s statsstøtteregler. Grundlæggende siger reglerne, at kommunerne skal opkræve et gebyr/garantiprovision, når de får KommuneKredit til at låne penge ud til deres forsyningsselskab.

I dag er der tilsyneladende en række kommuner, der glemmer at opkræve dette gebyr eller kun opkræver et symbolsk beløb. Det betyder altså, at en række kommuner handler i strid med statsstøttereglerne. Det er måske her, den største udfordring findes.

Stop med at råbe "ulven kommer"
Hvis der bliver ryddet op i de manglende provenuopkrævninger i kommunerne, kan man spørge sig selv, om der er den store forskel på omkostningerne i KommuneKredit og hos private udbydere. 

Umiddelbart har jeg svært ved at tro, at der vil være stor forskel. Det skyldes, at der er meget stor sikkerhed for de investeringer, man foretager i for eksempel en kloakledning. Indtægterne i forsyningsselskaberne er også ret sikre. Vi taler om selskaber, der i vidt omfang er naturlige monopoler, og som er sikret deres indtægter gennem statslig regulering.

Lad os tage udgangspunkt i en reel vurdering af de bagvedliggende fakta, når vi diskuterer rammevilkårene i stedet for at råbe ”ulven kommer”.

Forrige artikel Affaldsforening om forsyningsstrategi: Vi må tage ministeren på ordet Affaldsforening om forsyningsstrategi: Vi må tage ministeren på ordet Næste artikel KommuneKredit: Vi har i 118 år aldrig tabt én krone på udlån KommuneKredit: Vi har i 118 år aldrig tabt én krone på udlån
Danmark indgår strategisk klimasamarbejde med Indien

Danmark indgår strategisk klimasamarbejde med Indien

PARTNERSKAB: Et nyt samarbejde mellem Indien og Danmark skal hjælpe det store land med den grønne omstilling og dansk erhvervsliv med nye arbejdspladser. Aftalen gør det lettere at nå det danske klimamål, siger statsminister Mette Frederiksen (S).