Debat

EL: Profit skal ikke styre vores forsyning

DEBAT: Danmark har en forsyningssektor i verdensklasse, og det skal den blive ved med at være, mener Søren Egge Rasmussen (EL). Derfor skal vi omstille vores fjernvarme til 100 procent vedvarende energi - for det er ikke profitten, der skal styre vores vand, fjernvarme og affald.

Det er den grønne energi, der skal være styrende for fremtidens forsyningsindsats - ikke profit, mener Søren Egge Rasmussen (EL).
Det er den grønne energi, der skal være styrende for fremtidens forsyningsindsats - ikke profit, mener Søren Egge Rasmussen (EL).Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

Omdannelsen af kommunale vandselskaber til aktieselskaber skete i 2010. Nu står forbrugerne overfor en kæmpeskatteregning på 36 milliarder, som fordyrer forbrugernes regning til vand med 500 til 1000 kroner om året. Sagen har sin rod i værdiansættelsen af selskaberne, da de blev dannet.

Sagen bør medføre, at der ikke laves om på selskabsformen for de fælles selskaber, der vedrører vores fjernvarme og affald. Hvem kan garantere, at der ikke kommer flere ekstraregninger til forbrugerne?

En fra regeringen truende konkurrenceudsættelse af affald kan give store lokale problemer. Mange steder er affaldsforbrændingen en del af energien i den lokale fjernvarme. Det vil give lokale kæmpeproblemer, hvis andre forbrændingsanlæg pludselig vinder et udbud, så det lokale varmeanlæg skal ud og finde nye energikilder.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Overkapaciteten på forbrændingsanlæggene i Danmark bør reduceres på kontrolleret vis ud fra anlæggendes standard og placering samt ud fra forventningerne om faldende mængder affald, når vi bliver dygtigere til at genbruge.

100 procent vedvarende energi
Der var store reaktioner, da Bjarne Corydon og Helle Thorning ville privatisere DONG. Jeg håber, der bliver langt større reaktioner, hvis der er et politisk flertal, som vil åbne for privatisering af vores fjernvarme, vores vandforsyning og vores affaldsindsamling.

Enhedslisten arbejder for, at der kommer langt mere fokus på de opgaver, som forsyningssektoren skal løse i en fremtid, hvor mere genbrug, sikring af rent drikkevand, klimatilpasning og 100 procent vedvarende energi skal være styrende for indsatsen.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

Vi har i Danmark en forsyningssektor i verdensklasse, som skal udvikles til fortsat at være i verdensklasse. Vi har brug for at omstille vores fjernvarme til 100 procent vedvarende energi. Biomasse er kun en overgangsløsning og skal erstattes af geotermi, store varmepumper, flere solfangerløsninger og lavtemperaturløsninger i flere byområder. Den omstilling kræver et godt energiforlig for 2020-2030, gode investeringsrammer for fjernvarmen samt bestyrelser og kommuner, som vil prioritere den bæredygtige omstilling. At have fokus på prisen for forbrugerne og de bedste grønne løsninger er en hel anden målsætning, end at arbejde for at ejerne kan trække mest mulig profit ud af fjernvarmen.

Løse påstande kan købes
Cevea har for 3F undersøgt, hvad der er sket i Nordamerika og i europæiske lande med genkommunalisering af forsyningsselskaber, som er sket, efter at privatiseringer har spillet fallit. Fælleseje er bedst, når vi skal sikre billig el, vand, varme og affaldsindsamling. Rapporten viser, at en stor del af kommunaliseringerne er sket som resultat af stigende priser, ønsker om kontrol med sektoren og utilfredshed med de private leverandørers utilstrækkelige indsats for grøn omstilling.

I regeringens forsyningsstrategi har man påstået, at der kan spares 7,1 milliarder. Men McKinsey har ikke ville stille op og forklare eller forsvare deres tal i deres rapporter. Og regeringen har heller ikke ville stå på mål for de tal, som de har købt. Så løse påstande kan købes og har gode vilkår i den offentlige debat.

Enhedslisten arbejder for, at der kommer langt mere fokus på de opgaver, som forsyningssektoren skal løse i en fremtid, hvor mere genbrug, sikring af rent drikkevand, klimatilpasning og 100 procent vedvarende energi skal være styrende for indsatsen. Det er fremtidens opgaver og ikke profitten, der skal styre vores vand, fjernvarme og affald.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00