Debat

Grøn Gas: Hybridvarmepumper kan bidrage til grøn forsyningssikkerhed

DEBAT: Hybridvarmepumper spiller i dag slet ikke den rolle, som de fortjener. Pumperne kan nemlig bidrage til grøn omstilling og en stabil forsyningssikkerhed, skriver Carsten Jensen.

Hybridvarme­pumper tilbyder inden for rammerne af den eksisterende el- og gasinfrastruktur både en aflastning og en stabilisering af elsystemet, mener Carsten Jensen, der skriver på vegne af Grøn Gas Danmark.
Hybridvarme­pumper tilbyder inden for rammerne af den eksisterende el- og gasinfrastruktur både en aflastning og en stabilisering af elsystemet, mener Carsten Jensen, der skriver på vegne af Grøn Gas Danmark.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Jensen
Administrerende direktør i Dansk Gas Distribution, på vegne af interessefællesskabet Grøn Gas Danmark

Hybridvarmepumper kan give den grønne omstilling et enormt boost. De spiller slet ikke den rolle, som de fortjener. Hybridvarme­pumper tilbyder inden for rammerne af den eksisterende el- og gasinfrastruktur både en aflastning og en stabilisering af elsystemet, og de kan reguleres i takt med elsystemet uden komfortmæssige konsekvenser for varmeforbrugerne.

På den måde kan gassen bidrage til en sikring af forsyningssikkerheden, som Altinget: forsyning nu sætter fokus på. Samtidig sikrer man på den måde, at der drages fuld nytte af vindmøllestrøm i den individuelle varmeforsyning. Desuden giver pumpen varme­forbrugeren en unik fleksibilitet, da man kan veksle mellem luftvæskevarmepumpen og gaskedlen. Endelig giver løsningen særlig god mening, da den bidrager til integrationen af store mængder fluktuerende VE-strøm i opvarm­ningen af boliger.

Mange andre fordele
Individuelle hybridvarmepumper er en VE-løsning, der kan etableres uden investeringer i ny infrastruktur – i modsætning til for eksempel fjernvarme. Dermed er der lav risiko for fejlinvesteringer. Løsningen reducerer desuden behovet for at etablere en ny elproduktionskapacitet med lav benyttelsestid og kondensdrift med deraf følgende lav virkningsgrad.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den giver fleksibilitet i elforbruget uden forringet komfort for varmeforbrugerne, og desuden giver den mulighed for at få fleksibiliteten og markedsløsningerne helt ud til slutkunden.

Samlet set bidrager løsningen til en teknisk optimal integration af varmepumper i varmeforsyningen, idet varmepumpen placeres der, hvor varmeforbruget er, altså uden fremføringstab.

Hybridvarmepumperne er en anerkendt og driftssikker teknologi, der kan give brugerne et billigt varmebudget.

Carsten Jensen

Et attraktivt alternativ
Hybridvarmepumperne er samtidig en anerkendt og driftssikker teknologi, der kan give brugerne et billigt varmebudget. Varmepumpen kan dække 70-80 procent af det årlige behov for rumopvarmning i et typisk dansk parcelhus. Resten klares af gaskedlen.

Varmepumpedelen er klimavenlig og bæredygtig, fordi den baserer sig på en vedvarende energikilde, varmen i luften, og bruger den til at opvarme bygninger – for eksempel helt almindelige parcelhuse. I øvrigt får gaskedlen en længere levetid, når den bruges sammen med en luftvarmepumpe. Det er godt for økonomien.

Hybridvarmepumper er endvidere intelligente. Mange af anlæggene indeholder et styringsmodul, således at de styrer sig selv på basis af prisen på el og gas og kombinerer disse med udendørs­temperaturen, hvorefter de selv finder frem til, om de skal bruge el eller gas. Anlægget vælger selv – helt automatisk – den løsning, der er billigst.

Med investeringen vil de fleste kunder få en billigere varmeregning ved at skifte fra en ren gaskedelløsning til en gashybridløsning, hvis man tager højde for forrentning og afskrivning. Noget tyder i øvrigt på, at det naturlige prisleje for pumperne ikke er fundet endnu.

Store klimamæssige perspektiver
Hvis man forestiller sig, at samtlige 400.000 gasfyr i Danmark blev erstattet af hybridvarmepumper, ville det betyde, at gasforbruget ville blive reduceret fra 500 millioner m3 i årligt forbrug til 125 millioner m3 i årligt forbrug. Det svarer til, hvad fire store CO2-neutrale biogasanlæg kan producere.

Samtidig skal der bruges 1.100 gigawatt-timer – svarende til produktionen fra 32 af de 49 store state-of-the-art vindmøller på Horns Rev 3 ud for Blåvandshuk. Mere kræves der ikke, og løsningen vil på sigt fuldstændig eliminere al CO2-udledning fra opvarmningen af 400.000 villaer.

Det er altså ikke en uoverkommelig opgave at omlægge de nuværende gaskunder til en bæredygtig fremtid baseret på den eksisterende infrastruktur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00