Jørgen er landmand på Samsø: Jeg bliver glad, når jeg ser møllen dreje

FRIVILLIG FORSYNING: Intet glæder Jørgen Tranberg som synet af hans aldrende vindmølle, der snurrer 77 meter over den samske muld. Men investeringsmiljøet for de lokale landmænd er forringet over de seneste år som følge af politiske prioriteringer på Christiansborg.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik MortensenArthur Cammelbeeck
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: Presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

I seriens seks sidste artikler er vi taget til Samsø for at undersøge frivillighedens rolle i den grønne omstilling, som gjorde Samsø berømt fra Tokyo til New York.

En havmåge spiddet på en metalstang af typen, der stikker ud af byggepladsernes betonfundamenter, vogter over Jørgen Tranbergs majslager.

Det virker unødigt brutalt, men er langt den mest effektive måde at holde de uønskede artsfæller på afstand af foderlageret, forklarer den 65-årige landmand fra Brundby. En flække med 200 beboere nogenlunde midt på Samsø.

Bortset fra i år. Hvor mågerne lader til at være ganske ligeglade med den korsfæstede måges skæbne. Måske evolutionen bevæger sig hurtigere, end man skulle tro.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00