Tina stak næsen for langt frem: “Husk at øen ikke er stor nok til os begge to”

FRIVILLIG FORSYNING: Tina og Benjamin flyttede til Samsø for at få plads til den sammenbragte familie. Og snart blev de grebet af den grønne iværksættertrang. Men ikke alle på øen tog imod de nye idéer med åbne arme.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik MortensenArthur Cammelbeeck
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: Presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

I seriens seks sidste artikler er vi taget til Samsø for at undersøge frivillighedens rolle i den grønne omstilling, som gjorde Samsø berømt fra Tokyo til New York.
Fakta

Engang var Nordby den største by på Samsø. Og når man sjosker omkring det pittoreske gadekær i det gamle centrum giver det kun god mening, at byen på nordspidsen af Samsø i 1990 blev kåret til Danmarks bedst bevarede landsby.

Men selv det bedst bevarede minde kan ikke stå for evigt. Tiden møver ufortrødent videre. Folk dør. Og når færre bliver født, betyder det, at Samsø i disse år oplever en stabil tilbagegang i befolkningen.

I en fredet rødstensvilla to minutters gang fra gadekæret sidder svaret på det problem. Tina Kjær og Benjamin Hansen slår dørene op i de tidlige eftermiddagstimer, mens sønnen Felix på et halvt år tager en velfortjent lur.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00