Knud Tybirk arbejder i kommunen: “Hele verden tror, at alt på Samsø er grønt. Mit job er at leve op til forventningerne”

FRIVILLIG FORSYNING: Det er let, men farligt at tro, at Samsøs grønne visioner vokser ind i himlen, advarer projektleder i Samsø Kommune Knud Tybirk. Han bøvler med at skabe økonomisk opbakning til et biogasanlæg, som skal sikre grønt brændstof til kommunens nyindkøbte færge.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik MortensenArthur Cammelbeeck
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: Presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

I seriens seks sidste artikler er vi taget til Samsø for at undersøge frivillighedens rolle i den grønne omstilling, som gjorde Samsø berømt fra Tokyo til New York.

“Uhh - det er så svært at være så god.”

I efteråret 2011 sang den københavnske rapper Kidd sig ind i danskernes bevidsthed med hittet om problemerne ved at være den bedste på sit felt.

Dengang havde verden for længst fået øjnene op for, at der halvvejs mellem Jylland og Sjælland var en lille ø, som for alvor havde forstået, hvordan man gik forrest med den grønne omstilling.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00