Debat

Olie Gas Danmark: Drop idealismen - fossile brændsler er en del af fremtiden

DEBAT: Olie og gas vil længe endnu være en del af verdens energisammensætning, og den danske produktion er blandt verdens mest CO2-venlige. Derfor skal der mere fokus på innovation og realisme og mindre på idealisme og signaler, skriver Martin Næsby, direktør i Olie Gas Danmark

Mindre signalpolitik og signaler og mere innovation og realisme er nødvendigt, skriver Martin Næsby. 
Mindre signalpolitik og signaler og mere innovation og realisme er nødvendigt, skriver Martin Næsby. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Næsby, direktør i Olie Gas Danmark

Danmark skal være et foregangsland og vise det gode eksempel for resten af verden – det siger Klimarådet og industrien.

Men det skal gøres med kløgt, så vi inspirerer og hjælper landene i verden og omkring os.

Det gode eksempel er at levere den energi, som verden efterspørger, men på en ansvarlig måde, der tager hensyn til klimaet.

Olieproduktionen i Danmark har i forvejen et af de laveste klimaaftryk, men gennem yderligere effektivisering og delvis elektrificering af installationerne er industrien i stand til at imødekomme en del af det energibehov af olie og gas, som verden vil efterspørge i mange år frem

Martin Næsby
Direktør i Olie Gas Danmark

Industrien har allerede effektiviseret energiforbruget med 30 procent de seneste 15 år, men som en del af regeringens Klimapartnerskab for Energi- og Forsyningssektoren kommer olie- og gasindustrien med yderligere tiltag til at drive produktionsudledningerne ned.

Elektrificering nedbringer klimapåvirkningen
Olieproduktionen i Danmark har i forvejen et af de laveste klimaaftryk, men gennem yderligere effektivisering og delvis elektrificering af installationerne er industrien i stand til at imødekomme en del af det energibehov af olie og gas, som verden vil efterspørge i mange år frem.

Effektiviseringer og elektrificering af offshore-produktionen er allerede teknologisk muligt og kan samtidig nedbringe klimapåvirkningen uden for landets grænser.

I Polen udgør kul en betydelig del af landets energiforbrug. Overskudsgassen fra produktionen kan give for eksempel Polen en mulighed for at nedbringe CO2-udledningen og gøre sig mindre afhængige af kulfyrede kraftværker. Med betydelige klimamæssige gevinster.

Nordsøen rummer store muligheder
Det er bredt anerkendt, at CO2-fangst og lagring er nødvendig for at nå Parisaftalens mål.

Det siger Klimarådet, IEA og FN’s Klimapanel. Virksomhederne investerer allerede i CO2-fangst og lagring i Norge, Holland og England, og der er for nyligt søsat et projekt i den danske del af Nordsøen med deltagelse af virksomheder fra olie og gasbranchen.

Teknologien er kendt, men er på dens nuværende stadie omkostningstung og kræver omfattende undersøgelser – men potentialet er stort, og det kalder på yderligere investeringer og viljen til samarbejde mellem industri og myndigheder.

Innovation i stedet for idealisme
Olie- og gasbranchen ser desuden offshore produktion, lagring og eksport af brint, også kaldet Power-to-X, som et område, hvor branchen kan medvirke til den grønne omstilling.

Industriens installationer kan anvendes som for eksempel sub-stationer fra vindmølleparker, der kan omdanne den grønne strøm til brint. Brinten kan bruges til at drive gasturbinerne offshore eller iblandes den eksporterede naturgas.

Power-to-X muliggør en tilkobling af forskellige sektorer i vores forsyningssystem. Traditionelt er de blevet set hver for sig, men teknologien tillader et mere sammenhængende og fleksibelt energisystem, og her har olie- og gasbranchen en rolle at spille.

Men det kræver rum for innovation og realisme i forståelsen af vores energibehov i stedet for signalpolitik og idealisme.

Så mulighederne er mange, men hvis potentialet skal realiseres, kræver det både, at vi samtænker vores energiforsyning på tværs af brændselstyper, samt et bredt samarbejde mellem private og offentlige virksomheder, myndigheder og forskningsinstitutioner – for industrien kan ikke gøre det alene.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan ser fremtidens regulering af forsyningssektoren ud?
Hvordan kommer el-, gas- og fjernvarmeselskaberne med på den grønne omstilling?

Skal den nuværende regulering af forsyningssektoren justeres lidt, meget eller kræver det et decideret opgør med den nuværende regulering for at sikre tilstrækkelige grønne investeringer? 

Det spørger vi om i denne debat.

Her er debattørerne:

  • Jacob Bjerregaard (S), formand for miljø- og forsyningsudvalget, Kommunernes Landsforening og borgmester, Fredericia Kommune
  • Søren Egge Rasmussen (EL), energiordfører
  • Carsten Kissmeyer (V), energiordfører
  • Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme
  • Martin Næsby, direktør, Olie Gas Danmark
  • Troels Ranis, underdirektør, Dansk Industri
  • Jacob Schaumburg-Müller, vicedirektør, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
  • Carsten Smidt, direktør, Forsyningstilsynet
  • Anders Stouge, viceadministrerende direktør, Dansk Energi

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdninger, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Peter Næsby

Adm. direktør, Dansk Offshore
cand.jur. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00