Debat

Ressourcechef på ARC: Vi inviterer til topmøde om cirkulær økonomi

DEBAT: Kommuner, affaldsselskaber og private aktører står i hver sit hjørne, hvor vi råber ud fra netop vores virkelighed. Det kan vi gøre bedre, skriver John Thesmer, ressourcechef på Amager Ressource Center, og sender en invitation til branchen.

Amager Ressource Center på Vindmøllevej i København.
Amager Ressource Center på Vindmøllevej i København.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Thesmer
Ressourcechef, Amager Ressourcecenter (ARC)

De seneste uger er debatten om cirkulær økonomi nået ud i de fleste kroge af sektoren. Og en bred skare af interessenter – både offentlige og private – har budt ind med deres synspunkter. Vi vil alle sammen den cirkulære økonomi. Og selvom debatten kan give et andet indtryk, fungerer det faktisk meget godt i dag. I 2015 var den samlede danske affaldsproduktion 11,3 millioner tons, heraf kommer cirka 3,3 millioner fra husholdningerne. Langt det meste affald er derfor erhvervsaffald, hvor de genanvendelige fraktioner er givet fri og ikke lagt under den kommunale anvisningsret.

Når jeg kigger ned over de mange indlæg, slår det mig, at vi er enige om rigtig mange ting – og i hvert fald om målet: Vi skal bringe så mange fraktioner i cirkulation som muligt – så fornuftigt som muligt. Det er også tydeligt, at vores egen eksport af den råvare, som dele af affaldet rent faktisk er, med den rette infrastruktur ligeså godt kunne behandles her i landet.

Vi har altså et fint udgangspunkt at diskutere ud fra. Her blot to eksempler på, hvor vi finder fælles grund.

Har vi virkelig så meget tid på klimaets vegne til at fortsætte en ufrugtbar diskussion om offentlig kontra privat?

John Thesmer
Ressourcechef, ARC

Med miljøet for øje opfordrer Professor Thomas Astrup til, at vi ikke genanvender for at genanvende. Vi skal have øje for, at vi ikke recirkulerer produkter med skadelige stoffer.

Dansk Erhverv har fokus på, at genbrugsegnede produkter bliver i landet, og Jakob Zeuthen efterlyser ordentlige rammevilkår for det danske marked.

Ufrugtbar debat
Problemet er bare, at kommuner og affaldsselskaber på den ene side og private aktører på den anden står i hver vores hjørne og råber ud fra netop vores virkelighed. Og imens bliver produkter ikke cirkuleret nok rundt inden de ender til energiudnyttelse, og samtidig sender Danmark genanvendelige fraktioner ud af landet.

Skrækeksemplet er også den mere end 10-årige lange proces om eventuel konkurrenceudsættelse af det forbrændingsegnede affald. Har vi virkelig så meget tid på klimaets vegne til at fortsætte en ufrugtbar diskussion om offentlig kontra privat?

Topmøde
Det kan vi gøre bedre. Vi skal have vores virkeligheder til at spille sammen og få bragt alle branchens gode intentioner, idéer og erfaringer i spil. Så vejen henimod cirkulær omstilling løses med sigte på de bedste løsninger for klima og økonomi uden ideologisk dagsorden.  

Regeringens Advisory Board, som diskussionen udspringer fra, er kommet med et rigtig fint oplæg. Men i det forum sad udelukkende private aktører. Hvad med at samle alle interessenter – private og offentlige?

For eksempel på plastområdet hvor et konstruktivt samarbejde mellem kommuner, affaldsselskaber og de private aktører kunne løfte genanvendelsen og kvaliteten af den.

Jeg tror, det vil være enormt givtigt, og derfor vil jeg og ARC – Amager Ressourcecenter – gerne tage initiativ til et topmøde for den cirkulære økonomi, hvor alle interessenter er inviteret.  

Det er alle os i branchen, der er eksperterne. Lad os gå sammen om at formulere de visioner, vi som samlet branche kan blive enige om. Det vil stå stærkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Thesmer

Ressourcechef, Amager Ressource Center
akademiingeniør

0:000:00