Debat

V: Forsyningsselskaberne har enormt potentiale for effektivisering

DEBAT: Regeringen hverken kan eller vil privatisere forsyningsselskaberne, men de skal drives effektivt. Det betyder bl.a., at andre interesser end de rent kommunalpolitiske bør indgå i bestyrelserne, mener MF Marianne Bredal (V). 

Der er et enormt effektiviseringspotentiale i forsyningssektoren, mener Marianne Bredal (V).
Der er et enormt effektiviseringspotentiale i forsyningssektoren, mener Marianne Bredal (V).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marianne Bredal (V)
Medlem af Folketinget

Den danske forsyningssektor er blandt verdens sikreste. Vi kan altid regne med drikkevand af højeste kvalitet, og vi har strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden. Det er selvfølgelig glædeligt. Men vores forsyningssektor kan gøres endnu bedre.

Skal danskerne fortsat være sikret en forsyningssektor i verdensklasse, er det helt afgørende, at vi får hentet det enorme effektiviseringspotentiale på 5,9 milliarder kroner, der fremlagdes med regeringens forsyningsstrategi.

Vi skal sikre, at forsyningsselskaberne drives så effektivt som muligt, så vi kan opretholde den høje kvalitet i forsyningen og holde priserne nede for forbrugerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Har det noget med ejerskabet i forsyningssektoren at gøre? Nej, slet ikke.

Regeringen hverken kan eller vil privatisere forsyningsselskaber. De er i vid udstrækning ejet af kommuner og andelsforeninger. Og der ligger de fint. Hvis der skal laves om på ejerforholdene i forsyningsselskaberne, så er det ejerne selv – altså kommunerne eller forbrugerne – der styrer det. Det hverken kan eller vil regeringen bestemme.

Skal danskerne fortsat være sikret en forsyningssektor i verdensklasse, er det helt afgørende, at vi får hentet det enorme effektiviseringspotentiale på 5,9 milliarder kroner, der fremlagdes med regeringens forsyningsstrategi.

Marianne Bredal (V)
MF

Hos regeringen er det vigtige ikke, hvem der ejer selskaberne. Det vigtige er, at selskaberne drives effektivt og på en måde, der giver bedst mening for forbrugerne. For at ruste forsyningsselskaberne bedst muligt til at drive selskaberne effektivt, lægger forsyningsstrategien op til, at regeringen og KL opstiller nogle brugbare retningslinjer for god selskabsledelse.

Kommunerne er godt rustet til at drive forsyningsselskaberne, og jeg har fuld tillid til, at kommunerne er i stand til at sammensætte bestyrelserne bredt og give plads til de nødvendige kompetencer.

Kompetente bestyrelser
Derfor kan det være en god idé at overveje sammensætningen af bestyrelsesmedlemmer i forsyningsselskaberne. Lad mig først understrege, at langt de fleste bestyrelser består af dygtige kommunalbestyrelsesmedlemmer, der knokler for at sikre borgerne de bedste vilkår.

Der, hvor det kan blive en udfordring, er, når bestyrelsen i et forsyningsselskab bliver så smalt sammensat, at ingen af posterne tildeles personer med kompetencer inden for økonomi og drift i større selskaber.

Med regeringens forsyningsstrategi lægger vi op til at sætte god selskabsledelse på dagsordenen i forsyningssektoren. For at kunne drive et selskab effektivt er kompetencer inden for finansiering, investering og optimering centrale, og det kan derfor være en fordel at lade andre erfaringer, end udelukkende kommunalpolitiske, indgå i forsyningsselskabernes bestyrelser.

På den måde bakker vi også op om, at bestyrelserne handler ud fra, hvad der tjener selskaberne bedst - og ikke ud fra særinteresser. Lad os opprioritere armslængde, gennemsigtighed og uafhængighed!

Ensretning og samarbejde skaber effektivitet
Skal vi realisere effektiviseringspotentialet, er vi nødt til at arbejde for en ensretning af forsyningsselskaberne.

Mange steder drives forsyningsselskaberne forskelligt, at det kan potentielt koste forbrugerne dyrt. Eksempelvis kan prisen for at få brændt et ton affald svinge mellem 250 kroner og 900 kroner - alt afhængig af, hvor i landet man bor. Prisen på varme fra værker med samme brændsel kan svinge mellem knap 10.000 kroner til 30.000 kroner årligt.

I regeringen arbejder vi derfor på at styrke samarbejdet mellem selskaberne og på tværs af sektorerne, så selskaberne kan tage ved lære af hinanden, ensrette driften og indfri effektiviseringsgevinsten. Nogle selskaber er længere fremme end andre, og her vil det være en fordel, hvis selskaberne lader sig inspirere af hinanden.

Uanset om forsyningsselskabernes bestyrelser tæller kommunalbestyrelsesmedlemmer eller andre, er det regeringens ambition at understøtte den nødvendige faglige og samfundsfaglige erfaring i forsyningssektoren.

Med en afbalanceret sammensætning af kompetencer i bestyrelserne er vi i stand til at holde omkostningerne nede med effektiviseringer og dermed sikre forbrugerne de lavest mulige forsyningspriser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Bredal

Borgmester (V), Struer Kommune

0:000:00